E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3697
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par uzturlīdzekļu maksāšanas atsākšanu jāinformē Uzturlīdzekļu garantiju fonds

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2014
Emīlija

Labdien! Ar bijušo vīru šķiršanās procesā tika panākta vienošanās par ikmēneša uzturlīdzekļu apmēru kopīgajiem bērniem, kas tiesā tika apstiprināta. Neskatoties uz to, vīrs uzturlīdzekļus nemaksāja. Es iesniedzu tiesā prasību par uzturlīdzekļu parāda piedzīšanu, ko tiesa apstiprināja, un saņēmu izpildrakstu gan par parāda piespiedu piedziņu, gan par ikmēneša uzturlīdzekļu saņemšanu. Bērnu tēva atrašanās vieta uz to brīdi nebija zināma. Brīdī, kad sāku saņemt uzturlīdzekļu no Fonda, neregulāri sāku saņemt naudu arī no bijušā vīra. Jautājums - vai man ir tiesības uzskatīt, ka no bijušā vīra saņemtā nauda sedz uzturlīdzekļu parādu, jo tiesu izpildītājs uz Izpildraksta veica atzīmi "piedziņa nav iespējama"? Bijušais vīrs mutiski ir izteicies, ka tiesas spriedumu par parādu viņš neatzīst, kaut arī savulaik neizmantoja savas tiesības spriedumu pārsūdzēt.

A
atbild:
06. februārī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Iepazīstoties ar Jūsu aprakstīto situāciju, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas direktors Edgars Līcītis sniedza šādu komentāru: „Šādā situācijā, kad uzturlīdzekļi tiek maksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, uzturlīdzekļu saņēmējam vajadzētu paziņot Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai par saņemtajiem uzturlīdzekļiem no parādnieka. Šāds pienākums ir noteikts arī fonda likumā, jo situācijā, kad uzturlīdzekļi tiek saņemti no parādnieka, tos nav nepieciešams maksāt no fonda.

Savukārt parādnieka pienākums šādā situācijā, kad uzturlīdzekļi tiek maksāti no fonda, ir veikt maksājumus zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā. Arī šāds pienākums ir noteikts fonda likumā.”

Līdz ar to, ja Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija nav informēta par to, ka bērna tēvs ir veicis uzturlīdzekļu maksājumus, viņa uzturlīdzekļu parāds nesamazinās. Gluži otrādi – tā kā fonds turpina izmaksāt uzturlīdzekļus bērna tēva vietā, šis parāds ar katru mēnesi pieaug.

Savukārt, ja fonds konstatē, ka Jūs saņemat uzturlīdzekļus gan no bērna tēva, gan fonda, nepamatoti izmaksātās summas no fonda Jums būs jāatmaksā. Jūsu pienākums ir informēt par bērna tēva veiktajiem maksājumiem fonda administrāciju ne vēlāk kā triju darba dienu laikā no brīža, kad saņemat maksājumu. To paredz Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 13.panta 1.daļas 3.punkts. 

Šādā situācijā, ja bērna tēvs kaut neregulāri, bet maksā uzturlīdzekļus un Jūs vienlaikus saņemat naudu arī no Uzturlīdzekļu garantiju fonda un neesat par to paziņojusi noteiktajā termiņā fonda administrācijai, saskaņā ar likuma 13.panta 2.daļu Jūsu pienākums ir atmaksāt fondam no fonda izmaksātos uzturlīdzekļus un likumiskos procentus par nepamatoti izmaksātajām uzturlīdzekļu summām. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 118 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas