E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34174
Lasīšanai: 6 minūtes

Vai piešķirs bezdarbnieka pabalstu, un kā to aprēķinās, ja darba attiecības izbeigtas pēc BKA

J
jautā:
10. oktobrī, 2024
Gunta

aprēķina bezdarbnieka pabalstu, ja darba attiecības tiek izbeigtas nākamajā dienā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām, un kā to aprēķina tad, ja pēc šī atvaļinājuma ir nostrādāta vismaz nedēļa? Pirms bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas ir nostrādāts vismaz gads. 

A
atbild:
15. oktobrī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Arī pēc bērna kopšanas atvaļinājuma pastāv iespēja iegūt bezdarbnieka statusu. Taču bezdarbnieka pabalstu var saņemt tikai tad, ja ir izpildīti trīs nosacījumi tiesību noteikšanai: ja ir piešķirts bezdarbnieka statuss, apdrošināšanas stāžs bezdarba gadījumam nav mazāks par vienu gadu un 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas vismaz 12 mēnešus ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam.  

Tā kā no jautājuma nav saprotams, vai persona, kura pie darba devēja atradās bērna kopšanas atvaļinājumā, ir saņēmusi arī vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu, tad, nosakot tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, var veidoties divas situācijas. 

Bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta saņēmēji ir apdrošināti bezdarba gadījumam. 

Ja bezdarbnieka pabalsta pieprasītājs, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, ir saņēmis vecāku pabalstu vai bērna kopšanas pabalstu, kopjot bērnu līdz pusotra gada vecumam, tad visā šajā periodā viņš ir pakļauts bezdarba apdrošināšanai. Valsts veic sociālās apdrošināšanas iemaksas, līdz ar to minētais periods nodrošina tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.  

Ja ir izpildīti bezdarbnieka pabalsta tiesību noteikšanai nepieciešamie kritēriji, tad tiek noteikts bezdarbnieka pabalsta apmērs. 

Neatkarīgi no tā, kad ir pārtrauktas darba attiecības (uzreiz pēc bērna kopšanas atvaļinājuma vai nedēļu vēlāk), vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss. Ja noteiktajā kalendāra mēnešu periodā, par kuru aprēķina vidējo iemaksu algu, attiecīgajos kalendāra mēnešos ir atšķirīgs algas apmērs, tad vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķinā netiek ņemta vērā lielākā un mazākā alga. 

Ja visos 12 mēnešos, par kuriem aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, darba devēja iemaksu nav, jo persona ir atradusies grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un/vai bērna kopšanas atvaļinājumā, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 mēnešiem pirms attiecīgā perioda, atkāpjoties līdz darba devēja pēdējai reģistrētajai iemaksu algai. Tātad šādos gadījumos vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās no tiem ienākumiem, kuri gūti, strādājot pirms grūtniecības un dzemdību un/vai bērna kopšanas atvaļinājuma.  

Tāpat gadījumos, ja 12 mēnešu perioda daļā, par kuru jāaprēķina vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, ir bijis piešķirts grūtniecības un dzemdību atvaļinājums un/vai bērna kopšanas atvaļinājums, minētās dienas tiek izslēgtas no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķina. 

Ja darba attiecības tiek pārtrauktas sakarā ar darba ņēmēja pārkāpumu vai paša vēlēšanos, tad bezdarbnieka pabalstu piešķir pēc diviem mēnešiem no bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Visos pārējos gadījumos bezdarbnieka pabalsts tiek piešķirts ar dienu, kad iesniegti nepieciešamie dokumenti pabalsta pieprasīšanai. 

Atgādinām! 

Bezdarbnieka pabalstu var saņemt vienlaikus ar bērna kopšanas pabalstu. 

Vienlaikus nevar saņemt vecāku pabalstu un bezdarbnieka pabalstu. Tātad, ja darba tiesiskās attiecības tiek pārtrauktas laikā, kad vēl tiek saņemts vecāku pabalsts, ir iespējams izvēlēties – saņemt bezdarbnieka pabalstu uzreiz pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas (tādā gadījumā tiks pārtraukta vecāku pabalsta izmaksa) vai arī turpināt saņemt vecāku pabalstu līdz noteiktā perioda beigu termiņam un pēc tam pieprasīt bezdarbnieka pabalstu, ko, kā jau minēts, aprēķina no ienākumiem, kas gūti līdz grūtniecības un bērnu kopšanas atvaļinājumiem.  

Valsts bezdarba gadījumam apdrošina vienu vecāku – pabalstu saņēmēju

Ģimenē nereti ir situācija, ka tēvam alga ir lielāka, tāpēc pat tad, kad viņš neizmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, bet turpina strādāt un saņem 50% no aprēķinātā pabalsta, tas ir lielāks, nekā sanāktu bērna mātei no viņas iemaksu algas, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā. Tādās situācijās ar mazuli mājās paliek mamma, viņa savā darbavietā izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, taču, tā kā nesaņem pabalstus, nav arī sociāli apdrošināta bezdarbam. Līdz ar to šajā situācijā mammai nebūs tiesību uz bezdarbnieka pabalstu. 

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā, tad iesakām sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas  aģentūru, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv  vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 109 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas