E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34068
Lasīšanai: 3 minūtes

Darbinieci grūtnieci var atlaist tikai Darba likumā noteiktajos gadījumos

J
jautā:
02. oktobrī, 2024
Kristīne

Labdien! Šī gada 28.04. sakarā ar muguras sāpēm un kāju problēmām ārsts man izsniedza slimības lapu. Tāpēc apmeklēju dažādas rehabilitācijas procedūras, slimības lapa tika pagarināta. Slimības lapas laikā uzzināju, ka esmu gaidībās, un sakarā ar veselības stāvokli un smago darba slodzi ārsti nevēlas mani laist uz darbu. 24.10. apritēs seši mēneši, kopš esmu uz slimības lapas, pašlaik esmu 13. grūtniecības nedēļā. Informēju darba devēju par situāciju, uz ko atbilde bija šāda: tā kā slimības lapa tika izsniegta veselības problēmu dēļ, bet nu, nepārtraucot slimības lapu, esmu grūtniece, ja neatgriežos darbā tagad, tad darba devējs patur tiesības mani atlaist. Vai tā ir? Vai varu turpināt atrasties uz slimības lapas? 

A
atbild:
10. oktobrī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 109. pants nosaka aizliegumu darba devējam atlaist grūtnieci, izņemot gadījumus, kas noteikti šā likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā. 

Konkrētā situācija  ilgstoša darbnespēja (DL 101. panta pirmās daļas 11. punkts)  nav saistīta ar iepriekšminēto regulējumu grūtnieces atlaišanas pamatojumam, tādējādi darba devējs to nevar piemērot.  

Papildus jums zināšanai norādāms, ka darba tiesību normas nenosaka ne konkrētu laiku, ne procedūru, kā darbiniece par grūtniecību paziņo darba devējam. Vislabāk to darīt būtu, iesniedzot darba devējam attiecīgu ārsta izziņu. Arī jūsu situācijā būtu svarīgi, lai darba devējam tiktu iesniegta ārsta izziņa par grūtniecību un veselības stāvokli, norādot uz darbnespēju.  

Par grūtnieces veselības stāvokli un nodarbinātību grūtniecības laikā lemj ārsts. Ja ārsts grūtniecei ir izsniedzis darbnespējas lapu, tad darba devējam tā ir saistoša un grūtnieci darbnespējas lapas laikā atlaist nevar.  Vienlaikus Veselības inspekcija norāda, ka būtu nepieciešams situāciju vērtēt pēc konkrētākiem veselības datiem no jūsu kā pacientes medicīniskās dokumentācijas. Tādēļ Veselības inspekcija aicina jūs vērsties Veselības inspekcijā ar iesniegumu.

Jums jāņem vērā, ka slimības lapu B sakarā ar saslimšanu apmaksā ne ilgāk par 52 nedēļām, skaitot no pirmās darbnespējas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 84 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas