E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33957
Lasīšanai: 2 minūtes

Lai netiktu veikti papildu ieturējumi, ir jāsazinās ar zvērinātu tiesu izpildītāju

J
jautā:
19. septembrī, 2024
Oskars

Labdien! Par 1. oktobra izmaiņām saistībā ar parādu piedziņas procesiem esmu sapratis. Pēc parāda ieturēšanas no darba vietas ieturējuma summa ir samazinājusies, bet alga, kuru skaita uz kontu, līdz ar to palielinājusies. Bet kā ir ar ierobežojumiem uz pašu kontu? Es saņemu, piemēram, 1400€ neto, no kuriem līdz šim pusi ieturēja parāda piedziņas izpildei, līdz ar to iekļaujos 700€ limitā, kurš kontam ir uzlikts, bet pēc jaunās kārtības man pēc ieturējumiem paliks vairāk naudas no darba vietas. Vai tādā gadījumā summu, kura tiks ieskaitīta kontā virs 700€, banka ieturēs un nosūtīs tiesu izpildītajam? 

A
atbild:
13. oktobrī, 2024

Lai novērstu, ka bankas kontā tie saglabāta mazāka summa, nekā likumdevējs paredzējis, parādniekam būtu pašam jāsazinās ar zvērināto tiesu izpildītāju, kura lietvedībā atrodas konkrētā izpildu lieta.

Kā LV portālam paskaidroja Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes juriste Elvīra Rudzāte, gadījumā, ja piedziņa vienlaikus tiek vērsta gan uz darba samaksu, gan līdzekļiem kredītiestādē, parādnieks var lūgt tiesu izpildītāju novērst situāciju, kurā tiek veikts dubults ieturējums. Tiesu izpildītājs pēc parādnieka lūguma dos kredītiestādei rīkojumu saglabāt kontā, kurā parādnieks saņem darba samaksu vai tai pielīdzinātos maksājumus, naudas līdzekļus tādā apmērā, kādā tie parādniekam izmaksājami pēc ieturējumu veikšanas atbilstoši Civilprocesa likuma 594. pantā noteiktajam. 

Šādu kārtību nosaka Civilprocesa likuma 594. panta septītā daļa, kas stājās spēkā 2024. gada 1. oktobrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 106 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas