E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33953
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai maksātnespējas gadījumā saglabājas tiesības uz vienīgo mājokli un automašīnu

J
jautā:
18. septembrī, 2024
Laura

Labdien! Vai maksātnespējas gadījumā, kad ir uzsākts bankrota process, var pārdot parādnieka vienīgo nekustamo īpašumu, kurā dzīvo viņa nepilngadīgais bērns? Vai parādnieka vienīgo kustamo īpašumu (auto) var pārdot, ja tas, piemēram, vajadzīgs, lai nokļūtu uz darbu, vestu bērnu pie ārsta vai uz bērnudārzu utt.? Paldies. 

A
atbild:
Šodien

Maksātnespējas likuma 5. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka fiziskās personas maksātnespējas process ir tiesiska rakstura pasākumu kopums, kura mērķis ir pēc iespējas pilnīgāk apmierināt kreditoru prasījumus no parādnieka mantas un dot iespēju parādniekam, kura manta un ienākumi nav pietiekami visu saistību segšanai, tikt atbrīvotam no neizpildītajām saistībām un atjaunot maksātspēju. 

Fiziskās personas maksātnespējas procesa ietvaros tiek realizēta visa parādnieka manta, un no tās realizācijas iegūtie līdzekļi novirzīti kreditoru prasījumu apmierināšanai, izņemot Civilprocesa likumā paredzētos gadījumus, piemēram, 1. pielikumā noteikto mantu un 596. pantā minētās summas. 

Tajā pašā laikā attiecībā uz nekustamo īpašumu un transportlīdzekli fiziskās personas maksātnespējas procesā var būt izņēmumi. Maksātnespējas likuma 148. panta sestajā daļā ir paredzēts, ka tad, ja ar parādnieku kopā mājoklī, kura kadastrālā vērtība nepārsniedz 142 287 eiro, dzīvo tā apgādībā esošas personas un šis mājoklis ar parādnieku kopā dzīvojošajām un tā apgādībā esošajām personām ir deklarētā dzīvesvieta, šāda mājokļa pārdošanu izsolē ir iespējams atlikt uz laiku līdz vienam gadam no fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas dienas, lai parādnieks sameklētu citu mājokli. Tātad minētais izņēmums paredz iespēju atlikt nekustamā īpašuma pārdošanu, nevis to atcelt. Te vēl būtiski ņemt vērā, ka par mājokli Maksātnespējas likuma izpratnē uzskatāms parādniekam piederošs īpašums, kurā tas pēdējo sešu mēnešu laikā pirms dienas, kad tiesā iesniegts maksātnespējas procesa pieteikums, ir deklarējis savu dzīvesvietu. 

Savukārt neatkarīgi no parādnieka apgādībā esošajām personām un citiem minētajiem apsvērumiem Maksātnespējas likums paredz citādu kārtību gadījumiem, ja nekustamais īpašums ir ieķīlāts un tiek panākta parādnieka un nodrošinātā kreditora vienošanās. Proti, Maksātnespējas likuma 148. panta pirmajā un otrajā daļā ir noteikts, ka: 

  1. nodrošinātais kreditors un parādnieks var noslēgt vienošanos par to, ka fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā netiek pārdots parādniekam piederošais mājoklis, kas ir ieķīlāts par labu nodrošinātajam kreditoram;
  2. minētajā gadījumā fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā nodrošinātajam kreditoram tiek veikts maksājums, kas nepārsniedz summu, kura būtu maksājama parādniekam, īrējot par nodrošinājumu kalpojošo parādnieka mantu fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā.

Par transportlīdzekļa paturēšanu Maksātnespējas likums paredz tikai vienu situāciju, nosakot, ka parādniekam ir tiesības paturēt mantu, tai skaitā transportlīdzekli, kas viņam būtiski nepieciešams ienākumu gūšanai. To, vai piemērot minēto izņēmumu, ko paredz Maksātnespējas likuma 140. panta 2. punkts, vērtē maksātnespējas procesa administrators, kurš rūpīgi iepazīstas ar parādnieka sniegto pamatojumu mantas paturēšanai un pieņem lēmumu, ievērojot Maksātnespējas likuma prasības un vispārējos tiesību principus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas