E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33950
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ja dzīvoklis nelikumīgi pārbūvēts

J
jautā:
18. septembrī, 2024
Ieva

Dzīvokļu mājā ir veikta nelikumīga dzīvokļa pārbūve. Pēc darbu pabeigšanas (izveidots jauns sanmezgls) mājas kāpņutelpā ir mitrums, un zem iepriekšminētā dzīvokļa krīt nost apmetums. Dzīvokļa īpašnieks apgalvo, ka tas nav no viņa dzīvokļa, sanmezgls ir aizšūts ar rīğipsi, negrib, lai tur kaut ko dara. Kā jārīkojas šajā situācijā, un kuram ir jāsedz zaudējumi? 

A
atbild:
Šodien
Inese Helmane
LV portāls

Būvniecības likuma 19. panta trešā daļa noteic, ka “par patvaļīgas būvniecības seku novēršanu atbild zemesgabala īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs, bet, ja šādi būvdarbi veikti būvē, tad būves īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs. Apbūves tiesības gadījumā par patvaļīgas būvniecības seku novēršanu atbild apbūves tiesīgais. Ja būvdarbi veikti neatbilstoši būvprojektam, uz kura pamata būvvalde vai institūcija, kas pilda būvvaldes funkcijas, ir izdevusi būvatļauju vai akceptējusi būvniecības ieceri, tad par patvaļīgas būvniecības seku novēršanu atbild būvniecības ierosinātājs vai tā tiesību pārņēmējs”. 

Savukārt sodi par patvaļīgu būvniecību ir noteikti šī likuma 25. pantā. 

Saistībā ar patvaļīgu būvniecību jums būtu jāvēršas vietējās pašvaldības būvvaldē, kas pārbaudīs pārbūves likumību, un, ja būvniecība būs veikta nelikumīgi, tad noteiktā laika periodā liks novērst patvaļīgās būvniecības sekas.  

Ja patvaļīgās būvniecības dēļ tiek bojāts kopīpašums, tad būtu vajadzīgs sertificēta būvinženiera slēdziens. Atkarībā no tā būtu jāvienojas ar dzīvokļa īpašnieku par bojājumu novēršanu. Ja tas netiek darīts, tad jāvēršas tiesā. 

Ieteiktu ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas