E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33818
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādu piedziņa no bezdarbnieka pabalsta

J
jautā:
05. septembrī, 2024
Aleks

Sveiki! Tiesu izpildītājs nobloķēja bankas kontu saistībā ar parādu. Parāds ir vairāk nekā 1000 eiro apmērā (aizdevums). Pašlaik esmu bezdarbnieks un saņemu bezdarbnieka pabalstu, kas šomēnes būs aptuveni 542 eiro. Cik daudz no šīs summas tiesu izpildītājs drīkst ieturēt? 

A
atbild:
13. septembrī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

No šī gada 1. oktobra stāsies spēkā jauna parādu piedziņas kārtība. 

Vairāk par ieturējumiem saskaņā ar jauno kārtību varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Parādu piedziņas kārtība no 1. oktobra – kā tiks aprēķināti ieturējumi uzturlīdzekļu, administratīvo sodu un kredītu parādniekiem”. 

Līdz 1. oktobrim atbilstoši Civilprocesa likuma 595. pantam, vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu, ja citos likumos nav noteikti citi ieturējumu ierobežojumi. Tas nozīmē, ka bezdarbnieka pabalsts ir darba samaksai pielīdzinātais maksājums un tiesu izpildītājs ir tiesīgs no tā veikt ieturējumus. 

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta piekto daļu, veicot ieturējumus no bezdarbnieka pabalsta, par katru parādnieka apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu papildus saglabājami līdzekļi 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas. 

Tas nozīmē, ka ieturējumu no bezdarbnieka pabalsta, kas izmaksāts septembrī, jūsu gadījumā atbilstoši jautājumā sniegtajai informācijai nevar veikt.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas