E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33564
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Galvinieka tiesības pret galveno parādnieku

J
jautā:
12. augustā, 2024
Laima

Labdien! Cilvēkam pēc šķiršanās ir vienošanās par to, kā sadalīt īpašumu, kas ir uz otras personas vārda, jo tika ņemts kredīts. Saskaņā ar vienošanos kredīta maksājumi jāveic noteiktā datumā. Persona pilda vienošanos, bet otra persona šo kredīta maksājumu veica daļēji, tādējādi no personas konta tika noņemta starpība (galvotājs bankā), un summa par šo kredītu tika samaksāta noteiktajā datumā pilnā apmērā. Vai personai ir jāvēršas tiesā, ja otrs nevēlas atdot summu, kas kā starpība tika atvilkta no personas bankas?Kam jāsedz tiesas izdevumi? 

A
atbild:
19. augustā, 2024

Jūsu gadījumā būtu ieteicams ar noslēgto vienošanos vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta. Lai sniegtu atbildes uz jūsu jautājumiem, būtu nepieciešams iepazīties ar vienošanās saturu, tāpat ir svarīga vienošanās forma  notariāls akts vai privāts dokuments.  

Jebkurā gadījumā vispirms būtu ieteicams mēģināt vienoties ārpus tiesas. Otrai personai var piedāvāt izmantot mediāciju strīda risināšanai. Mediācijas laikā puses ar mediatora atbalstu pašas cenšas vienoties par savstarpēji pieņemamu risinājumu. Vairāk par mediācijas pakalpojumu var izlasīt sertificētu mediatoru tīmekļvietnē. 

Civillikuma 1704. pantā noteikts: kādā apmērā galvinieks apmierina kreditoru, tādā uz viņu pāriet šā pēdējā prasījumi pret galveno parādnieku. Tas nozīmē, ka galvotājam, kurš sedza kredītsaistības, ir tiesības vērst savu regresa prasību pret galveno parādnieku. Civilprocesa likuma 34. panta pirmā daļa noteic, ka par katru prasības pieteikumu maksājama valsts nodeva. Savukārt saskaņā ar Civilprocesa likuma 41. panta pirmo daļu pusei, kuras labā taisīts spriedums, tiesa piespriež no otras puses visus tās samaksātos tiesas izdevumus. Par tiesāšanos vairāk var izlasīt LV portāla publicētajā rakstā “Kas jāņem vērā, pirms celt prasību tiesā”, kā arī raidierakstos “Par un ap tiesvedību – tiesāšanās izdevumi” un “Par un ap tiesāšanos – kā uzvesties tiesas sēdē”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas