E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33276
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Kā rīkoties, ja bērni pārāk daudz laika pavada, darbojoties ar viedierīcēm

J
jautā:
12. jūlijā, 2024
Aktuāli

Manā apgādībā ir pusaudžu vecuma bērni, kuriem ir savi telefoni un citas ierīces. Tās viņi izmanto pārsvarā spēlēm, nevis izglītības nolūkos. Ikdienā bērni, to slēpjot no manis, ierīces lieto vairākas stundas (līdz pat astoņām stundām). Esmu novērojusi, ka jau ir izveidojusies atkarība un bērni bez telefona garlaikojas. Tika mēģināts uzstādīt ierobežojumus, kurus viņi jau ir spējīgi pārkāpt, proti, izdodas turpināt spēlēt, kamēr to neredzu. Tika veiktas arī pārrunas, respektīvi, mēģinājām vienoties par ierīču lietošanas laiku. Diemžēl uzticēties viņiem arī nevaru. Kad uzticības princips tiek vairākkārt pārkāpts, veidojas strīdi un nesaskaņas. Pēc bērnu teiktā atšķirībā no citām mammām esmu bargā māte, jo neļauju vai nosaku ierobežojumus. Atsevišķas ierīces ir nopirktas par bērnu naudiņu, un viņi to izmanto kā argumentu lietot ierīces, kad vien grib. Es uzskatu, ka telefona lietošanas laiks jānopelna pēc padarītiem nelieliem mājsaimniecības pienākumiem (sakārtot savu istabu, iznest atkritumus u. tml.) un ierīces jāizmanto ar laika pārtraukumiem līdz trim stundām dienā. Respektīvi, izpildi dažus pienākumus, paspēlē vienu stundu, aizej pastaigāties, paspēlē stundu, palasi grāmatu, stundu paspēlē. Viss, jo ir brīvlaiks! Tomēr strīdi joprojām pastāv un bērni pēc Covid-19 mājsēdes ietekmes neatgriezeniski sēž telefonos. Bērniem ir arī stājas un nopietnas redzes problēmas. Nometnes bez maksas no pašvaldības netika piedāvātas, bet apmaksāt ap 1000 eiro par nedēļu trim bērniem nav iespējams. Kā rīkoties, ja nervi netur? 

A
atbild:
14. augustā, 2024

Lai atbildētu uz jūsu jautājumu, sazinājāmies ar Pusaudžu resursu centru (PRC), taču jāņem vērā, ka ar pieejamo informāciju iespējams sniegt vien vispārīgus padomus.  

PRC norāda, ka dažādas ierīces ir neatņemama jauniešu dzīves sastāvdaļa mūsdienās un tām ir nozīmīga loma jauniešu ikdienā un savstarpējā saskarsmē. Tāpēc pirmais solis, lai veidotu jēgpilnu sarunu ar pusaudžiem, būtu pret nepieciešamību lietot viedierīces izturēties ar sapratni, nenoliedzot un nepazeminot ierīču nozīmi jauniešu dzīvē, vienlaikus iejūtīgi norādot, ka satraucaties par viņu veselību.  

“Būtiski, lai jaunieši saprot, ka jūs rūpējaties un satraucaties par viņiem, nevis vēlaties ierobežot un kontrolēt,” uzsver PRC.  

PRC arī iesaka izrādīt interesi par to, ko jaunieši dara ierīcēs, kas un kādēļ viņiem visvairāk patīk.  

“Mēģiniet izprast, kādēļ tas ir tik būtiski, kādas emocijas viņi no tā gūst. Uzsveriet, ka pilnībā saprotat, ka tā ir būtiska dzīves daļa, kuru nevēlaties atņemt. Vienlaikus iejūtīgi paudiet bažas par jauniešu veselību un labklājību, skaidrojot ierīču pārmērīgas lietošanas sekas, proti, ietekmēta miega kvalitāte, mazkustīgums, grūtības koncentrēties, iespējama socializēšanās prasmju pazemināšanās, paaugstināta trauksme un procesu atkarības risks,” skaidro PRC.  

PRC speciālisti arī iesaka censties atkārtoti vienoties par ierīču lietošanas noteikumiem, kas attiektos uz visiem mājsaimniecībā, tostarp pieaugušajiem. Noteikumus ir svarīgi veidot kopā, nevis piedāvāt gatavus. Tāpat jāpārrunā sekas, kas iestāsies, ja kāds no iesaistītajiem, tai skaitā pieaugušais, noteikumus pārkāps. Eksperti mudina neaizmirst par uzslavām ik reizi, kad jaunietis cenšas ievērot noteikumus. Tās izsakāmas arī tad, ja noteikumus pilnībā izpildīt tomēr neizdodas, tādējādi motivējot vēlmi turpināt ievērot norunāto.  

PRC iesaka jauniešiem piedāvāt cita veida aktivitātes, kas viņiem interesē. Jūs varat vērsties pašvaldībā, lai noskaidrotu tās organizētos brīvā laika pavadīšanas veidus jauniešiem. Svarīgi neaizmirst par ģimenes kopīgajām aktivitātēm vismaz reizi nedēļā.  

“Pārāk izteikta ierīču lietošana mēdz būt saistīta ar veidu, kā jaunietis kontrolē emocijas. Tādēļ interesējieties par to, kas notiek jauniešu dzīvē, kas viņus satrauc, vai viņi piedzīvo grūtības, kur būtu nepieciešama pieaugušo iesaiste un atbalsts. Iespējams, viedierīču lietošana ir veids, kā par attiecīgajām grūtībām nedomāt vai izvairīties no to risināšanas. Veltiet ikdienā laiku, lai ar jauniešiem aprunātos un viņus uzklausītu,” norāda PRC.  

Savukārt, ja ir bažas, ka ierīču lietošana kļuvusi kaitīga, jāmeklē atbalsts pie speciālistiem.  

Kā akcentē PRC, par ierīču lietošanas kaitīgumu var liecināt nomāktība, nevēlēšanās iesaistīties aktivitātēs, kas iepriekš patika, nepietiekams miegs, kas ietekmē ikdienu, izvairīšanās no vienaudžu satikšanas, kā arī aizkaitināmība, dusmas un citas noskaņojuma svārstības, kas jaunietim iepriekš nav bijušas raksturīgas.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas