E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32996
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Kā noslēgt laulību ar bēgli

J
jautā:
16. jūnijā, 2024
Santa

Vēlos noslēgt laulību ar bēgli, kuram ir uzturēšanās atļauja. Vai varat ieteikt advokātu, kas var palīdzēt šajā jautājumā, vai arī izskaidrot kārtību, kā to var izdarīt? 

A
atbild:
25. jūnijā, 2024
Tieslietu ministrija
Solvita Saukuma–Laimere, Dzimtsarakstu departamenta direktore

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments sniedz šādu informāciju: 

“Laulības noslēgšanas kārtību Latvijas Republikā noteic Civillikums, Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums, Ministru kabineta 2013. gada 3. septembra noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (turpmāk – noteikumi Nr. 761) un Ministru kabineta 2013. gada 24. septembra noteikumi Nr. 906 Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu (turpmāk – noteikumi Nr. 906). 

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 18. panta pirmā daļa noteic, ka Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai citas valsts pilsonis, bezvalstnieks, bēglis vai persona, kurai piešķirts alternatīvais statuss un kura laulības noslēgšanas brīdī ir tiesīga uzturēties Latvijas Republikā, var noslēgt laulību ar Latvijas pilsoni, Latvijas nepilsoni, Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoni vai citas valsts pilsoni, bezvalstnieku, bēgli vai personu, kurai piešķirts alternatīvais statuss un kura laulības noslēgšanas brīdī ir tiesīga uzturēties Latvijas Republikā. 

Personām, kuras vēlas noslēgt laulību Latvijā, laulības noslēgšanas brīdī ir jābūt tiesīgām uzturēties Latvijas Republikā un jāiesniedz šādi dokumenti: 

1) Noteikta parauga abu parakstīts kopīgs iesniegums. Iesniegumam par laulības noslēgšanu ir apstiprināta veidlapa, kas atrodama noteikumu Nr. 761 4. pielikumā. Ja viena no personām ir ārvalstnieks, tad iesniegumu par laulības noslēgšanu var iesniegt tikai klātienē, personīgi ierodoties dzimtsarakstu nodaļā Latvijā. Iesniedzot iesniegumu, personas uzrāda derīgu personu apliecinošu dokumentu. 

2) Personas, kuras agrāk bijušas citā laulībā un ziņas par laulības šķiršanu nav iekļautas Fizisko personu reģistrā, iesniedzot iesniegumu, uzrāda vienu no šādiem dokumentiem: 

  •    bijušā laulātā miršanas apliecību;
  •    dzimtsarakstu nodaļas vai zvērināta notāra iesniegtu laulības šķiršanas apliecību;
  •    likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, ar kuru laulība šķirta vai atzīta par spēkā neesošu;
  •    izrakstu vai izziņu no laulības šķiršanas reģistra vai laulības reģistra ar ziņām par laulības šķiršanu.

3) Ārzemnieks papildus iesniedz attiecīgās ārvalsts kompetentās institūcijas izsniegtu dokumentu par ģimenes stāvokli laulības noslēgšanai Latvijā. Ārvalsts kompetentās institūcijas izsniegtais dokuments par ģimenes stāvokli laulības noslēgšanai Latvijā ir derīgs sešus mēnešus no tā izdošanas dienas, ja dokumentā nav norādīts īsāks derīguma termiņš. Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 18. panta trešo daļu, ja personai, kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, bēgļa statuss vai alternatīvais statuss, nav nepieciešamo dokumentu un tos nav iespējams iegūt, tad attiecīgos dokumentus aizstāj ar minētās personas rakstveida deklarāciju par tās ģimenes stāvokli. Deklarācijai par ģimenes stāvokli laulības noslēgšanai Latvijas Republikā ir apstiprināta veidlapa, kas atrodama noteikumu Nr. 761 5. pielikumā . 

Dokumentiem, kas izdoti ārvalstīs, jāpievieno Ministru kabineta noteiktajā kārtībā (Ministru kabineta 2000. gada 22. augusta noteikumi Nr. 291 “Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā”) sastādīts tulkojums vai notariāli apliecināts tulkojums atbilstoši Valsts valodas likuma 10. panta trešajai daļai. Tāpat ārvalstīs izdotos dokumentus nepieciešams legalizēt vai apliecināt ar apostilli. 

Civillikuma 41. pants noteic, ka laulību noslēdz ne agrāk kā viena mēneša un ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc iesnieguma un citu laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dzimtsarakstu nodaļā. 

Informējam, ka vispārīga informācija par laulības noslēgšanas kārtību Latvijā un nepieciešamajiem dokumentiem pieejama Tieslietu ministrijas mājaslapā šeit.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas