E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32940
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Laulību var noslēgt arī ārzemēs

J
jautā:
12. jūnijā, 2024
Aija

Labdien! Vai ir iespējams noslēgt laulību ārzemēs ar Latvijas vēstniecības starpniecību vai citā veidā, neierodoties Latvijā? 

A
atbild:
14. jūnijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Laulības noslēgšanas kārtību Latvijas Republikā noteic Civillikums (CL), Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums, Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” un MK noteikumi Nr. 906 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu”. 

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 3. panta ceturto daļu Latvijas Republikas diplomātiskā un konsulārā pārstāvniecība ārvalstī (turpmāk  pārstāvniecība) pieņem pārsūtīšanai Tieslietu ministrijai (TM) iesniegumu par civilstāvokļa aktu reģistra ieraksta aktualizēšanu vai atjaunošanu, kā arī reģistrē ārvalstīs dzīvojošu Latvijas pilsoņu un Latvijas nepilsoņu laulību gadījumā, ja līgavaiņa vai līgavas dzīvību apdraud slimība, vai citos steidzamos gadījumos, ja laulības noslēgšana dzimtsarakstu nodaļā vai attiecīgajā ārvalstī nav iespējama. 

Vienlaikus norādām, ka atbilstoši Civillikuma 11. pantam tiesība doties laulībā, laulības noslēgšanas forma un laulības spēks noteicams pēc Latvijas likuma, ja laulību noslēdz Latvijā, taču pēc Latvijas likuma noteicama arī Latvijas pilsoņu tiesība doties laulībā ārzemēs. Laulības slēgšanas formu tādā gadījumā nosaka tās valsts likums, kur laulību noslēdz. 

Proti, Latvijas pilsoņiem ir tiesības noslēgt laulību arī ārzemēs. 

Vienīgais nosacījums, lai ārvalstīs noslēgtā laulība būtu spēkā arī Latvijā, kā to paredz Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 19. panta ceturtā daļa, laulībai jābūt reģistrētai, ievērojot tās ārvalsts likumus, kuras teritorijā laulība noslēgta, un Civillikuma 32. panta (aizliegta laulība pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas, izņemot 33. pantā paredzēto gadījumu), 35. panta (aizliegta laulība radiniekiem taisnā līnijā, brāļiem ar māsām un pusbrāļiem ar pusmāsām (213. p.)), 37. panta (aizliegta laulība starp adoptētāju un adoptēto) un 38. panta (aizliegta jauna laulība personai, kas jau atrodas laulībā; tāpat aizliegta laulība aizbildnim ar aizbilstamo, iekams nav izbeigtas aizbildnības attiecības) noteikumus. 

Papildus norādām, ka, reģistrējot laulību ārvalstīs, Latvijas valstspiederīgajiem, visticamāk, būs nepieciešams attiecīgajā ārvalsts iestādē iesniegt izziņu par ģimenes stāvokli. Vajadzības gadījumā minēto dokumentu var saņemt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) vai arī, atrodoties ārpus Latvijas, Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā iestādē ārvalstī. 

Tāpat vēršam uzmanību, ka, noslēdzot laulību ārvalstī, personām ir pienākums par to paziņot PMLP 30 dienu laikā pēc laulībām, kas noslēgtas ārvalstīs, lai tās tiktu iekļautas Fizisko personu reģistrā. 

PMLP dokumentus var iesniegt vienā no minētajiem veidiem: 

Detalizēta informācija par ziņu iekļaušanu Fizisko personu reģistrā, kā arī veidlapa iesniegumam ziņu aktualizēšanai Fizisko personu reģistrā pieejama šeit. 

Jāatgādina: gadījumā, ja laulības slēgšanas laikā tiek mainīts uzvārds, personu apliecinošie dokumenti kļūst nederīgi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas