E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32820
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā tiks aprēķināts slimības pabalsts, ja vienlaikus esi darba ņēmējs un MUN maksātājs

J
jautā:
01. jūnijā, 2024
Sergejs

Labdien! Strādāju vienlaikus divos darbos: vienā darbavietā esmu darba ņēmējs, par kuru nodokļus maksā darba devējs, otrā esmu individuālais komersants, kurā pats par sevi maksāju mikrouzņēmumu nodokli (25% no apgrozījuma). Ja slimošu ilgāk par 10 dienām un nāksies atvērt B slimības lapu, vai slimības pabalsta aprēķinā tiks ņemti vērā ienākumi no abām darbavietām? 

A
atbild:
05. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Slimības pabalstu no 10. slimības dienas izmaksā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam par to laiku, kad persona nevar strādāt un zaudē ienākumus slimības dēļ. 

Mikrouzņēmumu nodokla maksātājs ir pašnodarbinātais un, maksājot 25% nodokli, ir apdrošināts arī darbnespējai, kas nozīmē tiesības uz slimības pabalstu. Jo 80% no šīs nodokļa ieskaita valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā; 20 % ieskaita iedzīvotāju ienākuma nodokļa kontā. 

Darba ņēmējam slimības pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums. 

Pašnodarbinātai personai (arī MU nodokļa maksātājai) vidējo apdrošināšanas iemaksu algu pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot vienu ceturksni (trīs mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums. 

Aprēķinot slimības pabalstu, tiks ņemti ienākumi abos statusos. Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu pabalsta aprēķināšanai noteiks, summējot aprēķināto vidējo iemaksu algu, kas gūta darba ņēmēja statusā, un aprēķināto vidējo iemaksu algu, kas gūta pašnodarbinātā statusā. Summēs iemaksu algas par to periodu, kad ir bijuši ienākumi šajos abos statusos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas