E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32734
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā var iesniegt iesniegumu par laulības noslēgšanu

J
jautā:
22. maijā, 2024
Diāna

Labdien! Vēlamies salaulāties Latvijā. Zinām, ka jāaizpilda iesniegums vismaz 30 dienas pirms plānotajām laulībām un uz iesnieguma jābūt abu parakstiem. Darba dēļ manam līgavainim nav iespējas ierasties Latvijā mēnesi pirms laulībām, un viņam ir beidzies ID kartes derīguma termiņš, tāpēc viņš nevar iesniegt iesniegumu elektroniski. Kā varam iesniegt iesniegumu laulībām?

A
atbild:
29. maijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Laulības noslēgšanas kārtību Latvijas Republikā noteic Civillikums (CL), Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums, Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” un MK noteikumi Nr. 906 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu”.

CL 41. pantā noteikts, ka laulību noslēdz ne agrāk kā viena mēneša un ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc iesnieguma un citu laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dzimtsarakstu nodaļā, ja laulības noslēgšanai nav šā likuma 32.35.37. un 38. pantā norādīto šķēršļu.

Atbilstoši Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta pirmajai daļai personas, kuras vēlas noslēgt laulību, personīgi iesniedz dzimtsarakstu iestādei noteikta parauga abu parakstītu kopīgu iesniegumu, izņemot šā panta 1.1 daļā noteikto gadījumu (proti, pilngadīgi Latvijas pilsoņi vai pilngadīgi Latvijas nepilsoņi iesniegumu par laulības noslēgšanu var iesniegt arī elektroniski tajā dzimtsarakstu nodaļā, kurā vēlas noslēgt laulību, ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un tam ir laika zīmogs).

Iesniedzot iesniegumu personīgi, personām jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments.

Ja viens no laulātajiem ir ārzemnieks, tad iesniegums par laulības noslēgšanu iesniedzams, abām personām klātesot, dzimtsarakstu nodaļā Latvijā.

Iesniegumam par laulības noslēgšanu ir apstiprināta veidlapa, kas atrodama noteikumu Nr. 761 4. pielikumā. Veidlapu var saņemt arī uz vietas izvēlētajā dzimtsarakstu nodaļā.

CL 45. pantā paredzēts, ka steidzamos gadījumos dzimtsarakstu nodaļas amatpersonai ir tiesības saīsināt šā likuma 41. pantā minēto minimālo termiņu (t. i., vienu mēnesi).

Personām šādos gadījumos jāiesniedz dzimtsarakstu nodaļas vadītājam iesniegums un dokumenti, kas apstiprina iesniegumā minētos īpašos iemeslus. Piemēram, līgavainis vai līgava strādā ārvalstīs, dodas ilgstošā misijā bruņotajos spēkos, līgavas vai līgavaiņa dzīvību apdraud slimība vai ir kādi citi īpaši apstākļi. Katrs gadījums ir individuāls, un to izvērtē dzimtsarakstu nodaļas vadītājs.

Tas nozīmē, ka pilngadīgi Latvijas pilsoņi un Latvijas nepilsoņi iesniegumu par laulības noslēgšanu var iesniegt vai nu klātienē dzimtsarakstu nodaļā personīgi, vai nu elektroniski, ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un tam ir laika zīmogs. Citu variantu diemžēl nav.

Papildus varam norādīt, ka persona, kura dzīvo vai ilgstoši uzturas ārvalstī, var vērsties Latvijas Republikas konsulārajā vai diplomātiskajā pārstāvniecībā, lai noformētu personas apliecību.

Ja nepieciešama papildu informācija, aicinām sazināties ar Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentu vai attiecīgo dzimtsarakstu nodaļu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 212 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas