E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32708
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2
2
2

Atbildība par tiesību uz preču zīmi pārkāpumu

J
jautā:
20. maijā, 2024
Marika

Labdien! Kā pareizi rīkoties un uz kuriem Latvijas Republikas likumiem var atsaukties, ja cits uzņēmums (tīmekļvietne) izmanto mūsu pārdoto produkciju (preci) ar vecām bildēm un logotipu? Kad lūdzām nomainīt bildes vai izņemt ārā no tīmekļvietnes, to atteicās darīt. Vai varam piemērot sodu par mūsu preču zīmes izvietošanu bez mūsu atļaujas (preču zīmju izmantošana bez autortiesību īpašnieka atbilstošas atļaujas pārkāpj viņa ekskluzīvās tiesības un ir nelikumīga)?

A
atbild:
21. maijā, 2024
Olga Lauva
juriste

Preču zīme ir intelektuālā īpašuma sastāvdaļa. Lai to pasargātu no nelikumīgas izmantošanas komerciālos nolūkos, likums paredz iespēju to reģistrēt. Reģistrētās preču zīmes atšķirībā no nereģistrētajām tiek aizsargātas ar likumu. 

Par preču zīmju tiesību aizsardzību un reģistrāciju atbildīgā institūcija ir Patentu valde. 

Ja preču zīme ir aizsargāta ar reģistrāciju, īpašniekam ir ekskluzīvas tiesības aizliegt citiem lietot identisku vai līdzīgu preču zīmi. Tas nozīmē, ka saistībā ar precēm un/vai pakalpojumiem, uz kuriem attiecas reģistrācija, neviena cita persona bez preču zīmes īpašnieka piekrišanas to nedrīkst izmantot.  

Saskaņā ar Preču zīmju likuma 21. panta trešo daļu, ja preču zīmes īpašniekam (persona, kurai ir tiesības uz preču zīmi un kura iekļauta preču zīmju reģistra datos kā šo tiesību īpašnieks) ir pamats uzskatīt kāda persona pārkāpj vai drīzumā pārkāps viņa tiesības, preču zīmes īpašnieks ir tiesīgs brīdināt konkrēto personu par pārkāpumu vai iespējamu pārkāpumu. 

Tiesību uz preču zīmi pārkāpumu regulē likuma 50. pants, proti, par izņēmuma tiesību uz preču zīmi pārkāpumu (turpmāk  tiesību uz preču zīmi pārkāpums) uzskatāma šā likuma 14. panta pirmajā un trešajā daļā, 16. panta pirmajā daļā, 18. panta pirmajā daļā un 19. panta pirmajā un otrajā daļā minēto apzīmējumu izmantošana saimnieciskajā apritē bez preču zīmes īpašnieka atļaujas, tostarp šādu apzīmējumu izmantošana šā likuma 14. panta otrajā daļā, 15. pantā un 16. panta pirmajā daļā minētajos veidos.  

Ja preču zīme tiek izmantota nelikumīgi, atbilstoši likuma 56. pantam preču zīmes īpašnieks vai licenciāts saskaņā ar šā likuma 51. panta noteikumiem ir tiesīgs prasīt tiesību uz preču zīmi pārkāpuma rezultātā nodarītā mantiskā un nemantiskā kaitējuma atlīdzību no personas, kura zināja vai kurai bija jāzina, ka tā pārkāpj tiesības uz preču zīmi. 

Prasot atlīdzināt mantisko kaitējumu, preču zīmes īpašnieks vai licenciāts par katru pārkāpumu var lūgt vienu no minētajiem mantiskās atlīdzības veidiem: 

  • zaudējumu atlīdzības piedziņu;
  • licences maksas (summas, kuru varētu saņemt preču zīmes īpašnieks par preču zīmes izmantošanas tiesību piešķiršanu licenciātam) piedziņu;
  • tās peļņas piedziņu, kuru pārkāpuma rezultātā negodīgi guvusi persona, kas pārkāpusi tiesības uz preču zīmi. 

Nemantiskā kaitējuma atlīdzības apmēru nosaka pēc tiesas ieskata. 

Lemjot par kaitējuma atlīdzību, ņem vērā preču zīmes īpašnieka brīdinājuma saņemšanas faktu. 

Savukārt administratīvā atbildība paredzēta likuma 91. pantā, kura pirmā daļa noteic administratīvos pārkāpumus preču zīmju un ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu aizsardzības jomā. Respektīvi, par tāda apzīmējuma izmantošanu saistībā ar precēm vai pakalpojumiem, kas ir identisks tādam pašam preču vai pakalpojumu veidam reģistrētai un spēkā esošai preču zīmei vai kuru tā būtiskajos elementos nevar atšķirt no šādas preču zīmes, ja šāds apzīmējums tiek izmantots bez attiecīgās preču zīmes īpašnieka atļaujas, vai šādu preču izgatavošanu, preču vai pakalpojumu piedāvāšanu pārdošanai, pārdošanu vai citāda veida izplatīšanu tirgū un uzglabāšanu minētajiem nolūkiem piemēro naudas sodu fiziskajai personai no piecdesmit sešām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai  no divsimt astoņdesmit līdz divtūkstoš astoņsimt naudas soda vienībām. 

Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 91. panta pirmajā daļā minētajiem pārkāpumiem veic Valsts policija.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas