E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32659
Lasīšanai: 2 minūtes

Informācijas pieejamība par veikto ēkas renovāciju

J
jautā:
14. maijā, 2024
Ieva

Labdien! Daudzdzīvokļu ēkai tikko veikta renovācija. Apsaimniekotājs atsakās katram dzīvoklim izsniegt tāmes. Rēķins piestādīts par logiem/radiatoriem, kuri nav mainīti. Vai dzīvokļu īpašniekiem nav tiesību zināt, par ko jāmaksā? Pie kā vērsties, ja apsaimniekotājs atsakās sniegt informāciju?

A
atbild:
27. maijā, 2024

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 8. pants paredz informācijas apjomu, kāds iekļaujams mājas lietā, tai skaitā ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darba plānošanu un organizēšanu saistītos dokumentus: 

  • pārvaldīšanas darba plānus;
  • tāmes;
  • faktisko ieņēmumu un izdevumu pārskatus;
  • informāciju par uzkrāto līdzekļu apjomu;
  • apliecinājumus par tehniskās uzturēšanas darbu izpildi.

Mājas lietā esošos dokumentus sagatavo papīra vai elektroniskā dokumenta formā vai šā panta piektajā daļā paredzētajos gadījumos  elektroniska dokumenta formā Būvniecības informācijas sistēmā. 

Minētā likuma 28. panta trešā daļa noteic, ka dzīvojamās mājas īpašniekam ir tiesības iepazīties ar mājas lietu bez ierobežojumiem un izgatavot dokumentu atvasinājumus, ievērojot personu datu aizsardzības prasības. 

Tādējādi jums ir tiesības vērsties pie mājas pārvaldnieka ar lūgumu iepazīties ar mājas lietu saistībā ar mājas renovācijas projekta dokumentāciju. Bez šaubām, dzīvokļa īpašniekiem ir tiesības zināt, kas ietilpst renovācijas darbu apjomā, tai skaitā attiecībā uz konkrēto dzīvokļa īpašnieku. Norēķini par renovācijas darbu veikšanu (pirms vai pēc renovācijas darbiem) jāvērtē kontekstā ar dzīvokļu īpašnieku pieņemtajiem lēmumiem un noslēgtajiem līgumiem ēkas renovācijas finansēšanai.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 212 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas