E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32034
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Personālservitūta pienācīga lietošana

J
jautā:
11. martā, 2024
Eva

Labdien! Mana mamma nopirka īpašumu ar apgrūtinājumu. Radiniekam ir lietošanas tiesības uz īpašumu līdz mūža galam, mamma nevar apgrūtināt viņa dzīvošanu. Šobrīd radinieks ir nomainījis mājas atslēgu un mammu neielaiž īpašumā. Vai viņš drīkst šādi rīkoties? Vai lietotājs drīkst izīrēt mammas īpašumu citai personai? Vai viņš tur drīkst dzīvot kopā ar savu draudzeni/draugiem? Kādas ir īpašnieka tiesības attiecībā uz savu īpašumu? Lietotāja tiesības Civillikumā ir plaši aprakstītas, tomēr īpašniekam,  saprotu, nav nekādu tiesību uz savu īpašumu.

A
atbild:
08. aprīlī, 2024
Olga Lauva
juriste

Par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā (Civillikuma 994. pants). Īpašums dod īpašniekam vienam pašam pilnīgas varas tiesību pār lietu, ciktāl šī tiesība nav pakļauta sevišķi noteiktiem aprobežojumiem (Civillikuma 1036. pants).  

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 9. pantu dzīvokļa īpašniekam attiecībā uz dzīvokļa īpašumu ir pilnīgas varas tiesības: valdīt un lietot dzīvokļa īpašumu, iegūt no tā labumu, izmantot pēc sava ieskata mantas pavairošanai un lietot jebkādā veidā, ciktāl dzīvokļa īpašnieku neierobežo likumi un tas nerada traucējumu citiem dzīvokļu īpašniekiem. Tāpat Civillikuma 927. pants paredz, ka īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību.    

Līdz ar to jūsu mātes kā dzīvokļa īpašnieces tiesības nevar ierobežot, tai skaitā tiesības iekļūt savā īpašumā 

Turklāt dzīvokļa īpašniekam atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumam ir tiesības:  

  • atsavināt, tai skaitā dāvināt, dzīvokļa īpašumu; 
  • iemitināt dzīvokļa īpašumā ģimenes locekļus un citas personas; 
  • piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā; 
  • lietot kopīpašumā esošo daļu, ciktāl lietošanas ierobežojumus nenosaka šajā likumā noteiktajā kārtībā pieņemtie dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumi.

Vienlaikus Civillikuma 1207. pantā noteikts, ka lietotājs nevar pilnīgi pārveidot un pārtaisīt lietojamo lietu (nekustamo īpašumu), pat ja ar to varētu padarīt lietu labāku vai pavairot tās ienesību. Ja lietotājs kalpojošo lietu patvarīgi pārtaisījis, tad viņam pēc īpašnieka pieprasījuma vēl pa lietojuma tiesības laiku uz paša rēķina jāatjauno agrākais stāvoklis, bet, ja tas nav iespējams, jāatlīdzina visi zaudējumi. No iepriekš minētā izriet, ka radiniekam nebija tiesību nekustamo īpašumu pārtaisīt, tostarp mainīt durvju atslēgas. Tā kā radinieks atslēgas ir nomainījis, jums ir tiesības prasīt atjaunot agrāko stāvokli. Turklāt dzīvokļa lietotājam nav tiesību, ja līgumā nav noteikts citādi, nodot dzīvokli apakšīrē, jo personālservitūts ir apgrūtinājums, kura tiesības drīkst izlietot tikai pati persona.  

Saskaņā ar Civillikumā noteikto katram, kam pieder servitūta tiesība, tā jāizlieto taisnprātīgi, pēc iespējas saudzējot cita īpašuma tiesību (Civillikuma 1139. pants). Tomēr arī kalpojošās lietas īpašnieks nedrīkst servitūta izlietotājam likt ceļā nekādus šķēršļus (Civillikuma 1140. pants).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 296 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas