E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31387
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

No kāda iemaksu objekta MUN maksātājai rēķina maternitātes un vecāku pabalstu

J
jautā:
04. janvārī, 2024
Simona

Labdien! Maksāju MUN 25% no 1500 eiro. Cik liela dekrēta nauda pienāktos, ja ģimenē jau ir viens trīsgadīgs bērniņš? Nostrādāts pilns gads. Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā nav plānots strādāt.

A
atbild:
08. janvārī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Pašnodarbinātais, kurš valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) maksā kā mikrouzņēmuma (MU) nodokļa maksātājs, MU nodokli maksā no apgrozījuma (t. i., bruto ieņēmumiem) uz ceturkšņa deklarācijas pamata. No 01.01.2024. MU nodokļa likme, neatkarīgi no MU apgrozījuma apmēra, ir noteikta 25%.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) no šī nodokļa 80% attiecina uz VSAOI, bet 20% – uz iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Atbilstoši aprēķinātajai VSAOI summai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) aprēķina VSAOI objektu, ņemot vērā 80% no MU nodokļa maksājuma un piemērojot pašnodarbinātā VSAOI likmi (31,07%).

Pašnodarbinātajam, kurš VSAOI maksā MU nodokļa režīmā, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu sociālās apdrošināšanas pabalsta aprēķināšanai nosaka no attiecīgo mēnešu VSAOI objekta, nevis no MU deklarācijā norādītā apgrozījuma (bruto ieņēmuma).

Piemēram, ja pašnodarbinātais MU nodokļa maksātājs nodokļa deklarācijā norādījis MU apgrozījumu par vienu no ceturkšņa mēnešiem 1500 eiro, tad par šo mēnesi MU nodokļa maksājums VID tiks veikts 25% apmērā no MU apgrozījuma, t. i., no 1500 eiro.

1500 x 25% = 375 eiro (MU nodokļa maksājums VID).

VID no 375 eiro 80% attiecina uz VSAOI (375 x 80% = 300 eiro) un 20% – uz IIN (375 x 20% = 75 eiro).

VSAA atbilstoši VID aprēķinātajai VSAOI summai, kas ir 80% no MU nodokļa maksājuma, aprēķina un reģistrē MU nodokļa maksātājam (pašnodarbinātajam) VSAOI objektu, piemērojot pašnodarbinātā VSAOI likmi, proti, 31,07%.

Konkrētajā gadījumā VSAA aprēķinātais VSAOI objekts būtu 965,56 eiro (300 x 100 : 31,07 = 965,56 eiro). Līdz ar to 956,56 eiro ir summa, no kuras tiek veikta sociālā apdrošināšana pensijai, invaliditātei, slimībai, maternitātei, vecāku un veselības apdrošināšanai.

Pašnodarbinātai personai (MU nodokļa maksātājam) vidējo apdrošināšanas iemaksu algu pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot vienu ceturksni (trīs mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums. Maternitātes pabalstam tā ir diena, kad izsniegta darbnespējas lapa B (sāksies grūtniecības atvaļinājums), vecāku pabalstam – šī pabalsta piešķiršanas diena.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju konkrētajā dzīves situācijā, iesakām saziņai lietot VSAA informācijas kanālus, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas