E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31382
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Mantojuma neatņemamās daļas noteikšana

J
jautā:
04. janvārī, 2024
Edgars

Labdien! Tēvam un mātei ir divi bērni. Viens no bērniem ir miris. Mirušajam ir divi bērni no divām sievietēm, bet viņš nav precējies un dzīvojis kopā ar viņām. Cilvēks visu dzīvi lietoja alkoholu, nestrādāja, viņam bija milzīgi parādi, pusi dzīves nodzīvoja cietumā. Pie notāra ir sastādīts testaments, kurā minēts, ka vecāki vēlas, lai visu mantu mantotu viņu otrs bērns. Vai uz šo mantojumu varēs pretendēt mirušā bērna bērni, kuri skaitās vecāku mazbērni?

A
atbild:
29. janvārī, 2024

Civillikuma 422. panta pirmajā daļā ir paredzēts, ka testators savam nāves gadījumam var brīvi noteikt par visu savu mantu ar to ierobežojumu, ka viņa neatraidāmiem mantiniekiem tiek atstātas viņu neatņemamās daļas.

Civillikuma 423. panta pirmajā daļā paredzēti mantojuma atstājēja neatņemamās daļas tiesīgie.

Neatņemamās daļas tiesīgajam jāpiesaka savas tiesības uz mantojumu līdz uzaicinājumā noliktajam termiņam (uzaicinājumu publicē notārs, norādot, līdz kuram termiņam uz mantojumu var pieteikties pretendenti un kreditori), pretējā gadījumā tiek atzīts, ka viņš no tām atteicies.

No Civillikuma 425. panta izriet, un to apliecina arī Civillikuma 788. pants, ka neatņemamās daļas tiesīgais drīkst pretendēt tikai uz sev pienākošās daļas vērtību. Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Šī daļa tiek noteikta pēc tā mantas sastāva un vērtības, kāds bijis testatora nāves dienā.

Mirušā bērna bērniem ir mantojuma tiesības uz to daļu, kuru mantotu viņu tēvs (vecāku bērns). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas