E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31111
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai parādzīmes turētājam jāmaksā nodoklis no procentu ienākumiem

J
jautā:
03. decembrī, 2023
Andris

Labdien! Jautājums par “Mintos” platformā gūtajiem procentienākumiem no parādzīmēm. Kā notiek šo ieņēmumu reģistrēšana, nomaksa, un cik lieli procenti no šīs summas ir jāmaksā? Vai šie nodokļi jau tiek nomaksāti automātiski platformā, sadaļā “Ieturējuma nodoklis”? Paldies!

A
atbild:
27. decembrī, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Fiziskai personai “Mintos” platformā gūtie procentu ienākumi no iegādātajām parādzīmēm ir apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. No fiziskās personas (Latvijas rezidenta un Latvijas nerezidenta) “Mintos” kontā saņemtajiem procentu ienākumiem iedzīvotāju ienākuma nodokli, piemērojot 20% nodokļa likmi, ietur un nomaksā ienākuma izmaksātājs.

Savukārt no procentu ienākuma izmaksātājs ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli ienākuma izmaksas vietā, piemērojot nodokļa likmi 5% apmērā, ja ir izpildīti visi minētie nosacījumi:

1) izmaksa ir veikta ar ieguldījumu pakalpojumu sniedzēja starpniecību par tādu finanšu instrumentu, kura emisijas organizētājs ir ieguldījumu pakalpojumu sniedzējs, kuru uzrauga atvasināta publiska persona, kas regulē un uzrauga finanšu tirgus un to dalībniekus;

2) saņēmējs ir citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidents, kurš nav saimnieciskās darbības veicējs;

3) attiecīgais finanšu instruments nav iekļauts publiskajā apgrozībā.

Valsts ieņēmumu dienests nav “Mintos” platformas lietotājs un nevarēs sniegt detalizētu informāciju par platformā ieguldītajiem pieejamiem informācijas rīkiem un datiem. Publiski pieejamajā informācijā “Mintos” tīmekļvietnē paskaidrots: “Ieturēto summu var redzēt konta izrakstā kā atsevišķu ierakstu. Kopējā ieturētā summa ir redzama kopsavilkuma lapā, un tā būs pieejama arī tavā nodokļu pārskatā. “Mintos” katram investoram izsniedz arī nodokļu pārskatus, kas kalpo kā pierādījums ieturētajam nodoklim.”

Savukārt par parādzīmju atmaksu paskaidrots: “Investori var apskatīt maksājumu grafiku visiem konkrēta parādzīmju komplekta pamatā esošajiem aizdevumiem parādzīmju komplekta informācijas lapā. Maksājumu grafiku konkrētam pamatā esošajam aizdevumam var atrast aizdevuma informācijas lapā sadaļā maksājumu grafiks.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas