E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31098
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai IP adrese ir personas dati

J
jautā:
02. decembrī, 2023
Ņikita

Man ir jautājums par Vispārīgo datu aizsardzības regulu. Tika noplūdināta mana IP fiksētā adrese, tā ir publiski pieejama bez manas piekrišanas. Vai šis ir regulas pārkāpums?

A
atbild:
08. decembrī, 2023

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā (līdzīgi kā visā Eiropas Savienībā) reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679. Šīs regulas 4. panta pirmajā punktā noteikts, ka personas dati ir jebkura informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisku personu (“datu subjekts”); identificējama fiziska persona ir tāda, kuru var tieši vai netieši identificēt, jo īpaši atsaucoties uz identifikatoru, piemēram, minētās personas vārdu, uzvārdu, identifikācijas numuru, atrašanās vietas datiem, tiešsaistes identifikatoru vai vienu vai vairākiem minētajai fiziskajai personai raksturīgiem fiziskās, fizioloģiskās, ģenētiskās, garīgās, ekonomiskās, kultūras vai sociālās identitātes faktoriem.

Saskaņā ar Elektronisko sakaru likuma 101. pantu publiskā elektronisko sakaru tīkla operators saglabā šādus datus, ja to apstrāde ir veikta darījumā ar galalietotāju, sniedzot elektronisko sakaru pakalpojumu: 3) tā galalietotāja vārds, uzvārds, personas kods vai nosaukums, reģistrācijas numurs un adrese, kam savienojuma laikā piešķirta IP adrese vai pieslēguma numurs.

Ņemot vērā minēto, interneta protokola adrese (jeb IP adrese) ir uzskatāma par fiziskās personas datiem (ja galalietotājs ir fiziska persona), līdz ar to IP adreses apstrādē ir piemērojamas regulas prasības.

Lai vērtētu, vai minēto datu izpaušana ir regulas pārkāpums, jāņem vērā publiskošanas apstākļi un tiesiskais pamats (regulas 6. pants). Pirmšķietami secināms, ka IP publiskošana, ja vien šādas darbības netiek veiktas sabiedrības drošības, valsts drošības u. tml. interesēs, ir regulas pārkāpums.

Ja konstatējat prettiesisku savu personas datu apstrādi (publiskošanu), tad jums ir tiesības vērsties pie attiecīgā informācijas publiskotāja (datu apstrādes pārziņa) ar prasību publiskošanu pārtraukt. Savukārt, ja publiskotāja dati jums nav zināmi, tad esat tiesīgs iesniegt sūdzību Datu valsts inspekcijā.   

Ņemot vērā arī to, ka IP adrešu publiskošana var būt saistīta ar kādu kiberdrošības incidentu, aicinām jūs sniegt ziņas Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai CERT.LV (e-pasta adrese: cert@cert.lv).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 124 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas