E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30942
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Darbinieku aizvietošana pirmsskolā

J
jautā:
09. novembrī, 2023
Pedagogs

Strādāju par pedagogu Jelgavas pirmsskolas izglītības iestādē. Saprotu, ka slimība nešķiro, un ir reizes, kad kolektīvā trūkst darbinieku, bet rodas jautājumi. Ja viens pedagogs ilgstoši slimo, vai nebūtu jābūt tā, ka otrs pedagogs saņem algu par abu pedagogu darbu, jo grupā paredzēti divi pedagogi? Kad jāsāk maksāt dubultais tarifs par virsstundām? Ja grupā ir paredzēti divi pedagogi un auklīte, bet es strādāju tur viena ilgu laiku, vai tad nav jābūt vēl kādai piemaksai, jo darbs tiek padarīts, bet iestādei budžets ir paredzēts trijiem darbiniekiem? Ir 12 stundu darba laiks, un nedēļā paredzēta viena brīvdiena no piecām darba dienām. Nav darbinieku, kas strādā, bet brīvdiena tāpat ir nepieciešama, lai darbā neizdegtu. Vai drīkst neiet uz darbu tajā dienā, kad tas bija paredzēts mēneša grafikā?

A
atbild:
30. novembrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls
Jelgavas valstspilsētas pašvaldība
Jelgavas izglītības pārvalde

Darba devējam jāievēro Ministru kabineta noteikumu Nr. 455 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” 20. punktā noteiktais: “Samaksai par mācību stundām vai nodarbībām pedagogam (..), kas ne ilgāk kā mēnesi aizvietojis slimības vai citu iemeslu dēļ promesošu pedagogu, piemēro stundu atalgojumu. Ja aizvietošana turpinās ilgāk par mēnesi, tad atalgojumu pedagogam maksā, sākot ar pirmo aizvietošanas dienu, par visām faktiski nostrādātajām darba slodzes stundām šo noteikumu 16. un 17. punktā minētajā kārtībā.” Tātad pedagogs saņem šādu darba samaksu: savu algu atbilstoši apstiprinātajai tarifikācijai un darba samaksu par aizvietotajām (faktiski nostrādātajām) stundām.

Pedagoga darba slodze, t. i., kopējais tarificēto stundu skaits nedēļā, nedrīkst pārsniegt Darba likumā noteikto normālo nedēļas darba laiku – 40 stundas nedēļā, neskaitot promesoša pedagoga aizvietošanu. Promesoša pedagoga aizvietošana tiek apmaksāta Ministru kabineta noteikumu Nr. 455 noteiktajā kārtībā, t. i., par visām faktiski nostrādātajām darba stundām.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos Nr. 455 noteikto piemaksu par papildus veikto pedagoģisko darbu, kas nav iekļauts pedagoga amata aprakstā (darba apjoma palielināšanās, izņemot promesošu pedagogu aizvietošanu), pedagogam piešķir un piemaksas apmēru nosaka attiecīgās izglītības iestādes vadītājs iestādes darba samaksas fonda ietvaros. Piemaksu nosaka līdz 30% apmērā no pedagogam tarifikācijā aprēķinātās darba algas par stundām, kas noteikta papildu darba veicējam. Veicot pārtarifikāciju, piemaksu iekļauj izglītības iestādes pedagogu tarifikācijas sarakstā. Atbilstoši apstiprinātajam izglītības iestādes amatu vienību sarakstam izglītības iestādes vadītājs plāno personāla darba organizāciju iestādes funkciju nodrošināšanai. Viena pedagoģiskā likme atkarībā no personāla nodrošinājuma vai darbinieku personīgās kapacitātes var tikt nodrošināta vairākos atšķirīgos veidos, piemēram: viens pilnas slodzes darbinieks (40 stundas nedēļā) vai arī divi vai vairāki nepilnas slodzes darbinieki (20 + 20 stundas nedēļā; 10 + 30 stundas nedēļā; 10 + 10 + 10 + 10 stundas nedēļā u. tml.).

Darbiniekam jāievēro izglītības iestādes darba kārtības noteikumi un amata aprakstā noteiktie amata pienākumi, atbildība un tiesības. Organizējot promesoša darbinieka aizvietošanu, svarīgi ievērot gan katra darbinieka personīgo un profesionālo kapacitāti, gan ikviena darbinieka līdzatbildību par iestādes darbības nepārtrauktības nodrošināšanu. Jautājums par promesoša darbinieka aizvietošanu vai brīvdienu darba nedēļas laikā jāsaskaņo ar izglītības iestādes vadītāju. Darbiniekam, lai viņš atbildīgi varētu veikt darba pienākumus, ikdienā jāsaņem iestādes vadītāja padoms un atbalsts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas