E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30654
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Sabiedrības likvidācija un kreditoru prasījumi

J
jautā:
08. oktobrī, 2023
RIMANDS

Pašreiz esmu iesniedzis prasības pieteikumu pret valdes locekli, lai atgūtu darba samaksas parādu. Tiesa šo prasību ir noraidījusi trūkumu novēršanai, depozīta samaksai un pierādījumu iesniegšanai. No šī tiesas lēmuma esmu uzzinājis, ka konkrētajam uzņēmumam notiek likvidācijas process, kuru ierosinājis VID.

Kā man rīkoties, ja zinu, ka uzņēmums nedrīkst būt likvidēts, kamēr nav nokārtotas visas parādsaistības, un esmu par to ziņojis VID, nosūtījis paziņojumu un ZTI aktu par piedziņas neiespējamību, kuru 2022. g. beigās man atsūtīja tiesu izpildītājs? Kā atgūt iemaksāto depozītu 300 eiro apmērā?

A
atbild:
16. oktobrī, 2023

Saskaņā ar Komerclikuma 332. panta nosacījumiem sabiedrība var tikt izslēgta no komercreģistra tikai tad, ja  visi kreditoru prasījumi ir apmierināti. Komerclikuma 323. pants nosaka: ja likvidācijas gaitā atklājas, ka likvidējamās sabiedrības mantas nepietiek, lai apmierinātu visus pamatotos kreditoru prasījumus, likvidatoram ir pienākums iesniegt maksātnespējas pieteikumu likumā noteiktajā kārtībā. No jūsu jautājuma nav saprotams, vai no jūsu puses ir iesniegts kreditora prasījums. Ja nav, tas ir jāizdara saskaņā ar Komerclikuma 325. panta nosacījumiem.

Ceļot prasību tiesā, tiek maksāta valsts nodeva. Depozīts tiek maksāts, ja tiek iesniegts maksātnespējas procesa pieteikums. No jūsu jautājuma neizriet, ka būtu iesniegts maksātnespējas procesa pieteikums. Līdz ar to, ja runa ir par valsts nodevas atmaksu, tad ir jāiesniedz attiecīgais iesniegums. Informāciju var atrast šeit.

Saistībā ar darba samaksas parāda piedziņu jums būtu ieteicams vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta. Papildu informāciju var saņemt arī Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas