E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30574
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vecāku vienošanās par uzturlīdzekļu nemaksāšanu

J
jautā:
01. oktobrī, 2023
Monika

Labdien! Bērna (pieci gadi) vecākiem ir šķirta laulība, noslēdzot pie notāra vienošanos par kopēju aizgādību. Bērna pamatdzīvesvieta ir pie mātes. Bērna māte izveidoja jaunu ģimeni un ar bērnu pārcēlās no kādreizējās dzīvesvietas 300 km attālumā, kas apgrūtina bērna tēva saskarsmi ar bērnu. Ņemot vērā, ka laulības šķiršanas brīdī bija nojaušams, ka bērna māte ar bērnu pārcelsies tālu no bērna tēva dzīvesvietas, vienošanās paredzēja, ka bērna māte katru otro nedēļu nogādās bērnu pie bērna tēva, kā arī saņems bērnu no tēva. Bērna tēvs maksā minimālos uzturlīdzekļus. Bērna māte ierosināja, ka bērna tēvs turpmāk varētu nemaksāt uzturlīdzekļus, bet ar nosacījumu, ka pats organizē bērna transportēšanu pie sevis un nogādā atpakaļ pie bērna mātes. Vai juridiski ir iespējams noslēgt šādu vienošanos, proti, lai bērna mātei netiktu maksāti minimālie uzturlīdzekļi par bērnu, novirzot šo summu izdevumiem par transportu, lai tādējādi bērna tēvs varētu īstenot saskarsmi ar bērnu?

A
atbild:
01. novembrī, 2023

Civillikuma 179. pantā ir nostiprināts vecāku pienākums uzturēt bērnu, līdz viņš pats spēj sevi apgādāt. Attiecīgi, ja vecāks nesniedz uzturu bērnam un nemaksā uzturlīdzekļus, otram vecākam, kurš īsteno bērna ikdienas aprūpi un uzraudzību, ir tiesības uzturlīdzekļus piedzīt caur tiesu vai vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā.

Tiesu praksē ir norādīts, ka uztura došanas pienākums ir absolūts. Likumdevējs Civillikuma 179. pantā ir paredzējis vecāku pienākumu nodrošināt bērnam iztiku minimālajā apmērā, taču vecākiem netika paredzēta pilnīga vai daļēja atbrīvošana no bērna uzturēšanas. Likumā arī nav paredzēts, ka vecāki var atcelt uzturlīdzekļu maksāšanu pēc saviem ieskatiem. Bērnam ir tiesības saņemt uzturu no saviem vecākiem, tādējādi tiek nodrošinātas bērna intereses, kas ir primāras un vienmēr tiek ņemtas vērā.

Ja pušu starpā tika noslēgta vienošanās par bērna apgādi, to var grozīt, ja abas puses tam piekrīt un paraksta vienošanās grozījumus. Vecāki var vienoties, ka bērna tēvs nemaksā uzturlīdzekļus, bet patstāvīgi organizē saskarsmi ar bērnu un viņa transportēšanu. Jānorāda, ka šāda veida vienošanās grozījumi ir pretēji bērna interesēm un Civillikumā nostiprinātajam vecāku absolūtajam pienākumam sniegt uzturlīdzekļus.

Praksē tas tik un tā dod tiesības bērna mātei pēc tam piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva, piemēram, iesniedzot prasību tiesā un argumentējot, kāpēc šāds lēmums tika pieņemts un kāpēc tika nolemts atkārtoti lūgt no bērna tēva uzturlīdzekļus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas