E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3056
Lasīšanai: 3 minūtes

Nolēmums prejudiciālo jautājumu lietā jau ir pieņemts

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2013
Garaspeks

Es esmu cietušā kriminālprocesa CSNG rezultātā. Man tika nodarīti smagi miesas bojājumi, bet manā gadījumā apdrošināšanas kompānija atteicās apmaksāt man visus noteiktos ārstniecības kursu un medikamentus bez jebkāda pamatojuma. Šajā sakarā lūdzu Jūs norādīt, vai Eiropas Kopienu tiesa jau izskatīja 2012.gada 16.maija Augstākās tiesas Senāta lēmumu lietā Nr. SKC-154/2012 par skaidrojuma saņemšanu. Es nevaru atrast minētās lietas numuru internetā. Kā arī lūdzu Jūs īsumā izskaidrot, vai apdrošināšanas atlīdzinājums atšķiras gadījumā, kad transporta līdzeklis, kas izraisīja CSNG, uz to brīdi netika apdrošināts.

A
atbild:
13. novembrī, 2013
Estere Egle
juriskonsulte

Nolēmums lietā, kas minēta jautājumā (C-277/12 Drozdovs), Eiropas Savienības Tiesā tika pieņemts 2013.gada 24.oktobrī un šobrīd latviešu valodā jau ir pieejams arī tīmeklī. Skat. šeit. Tajā attiecīgi sniegtas atbildes uz Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta 2012.gada 16.maija lēmumā lietā Nr. SKC-154/2012 norādītajiem prejudiciālajiem jautājumiem Eiropas Savienības Tiesai (šajā Senāta lēmumā arī minēts, ka tiesvedība konkrētajā lietā ir apturama līdz Eiropas Savienības Tiesas prejudiciālā nolēmuma spēkā stāšanās dienai).  

Savukārt situācijā, kad ceļu satiksmes negadījums izraisīts ar transportlīdzekli, kura īpašnieks savu civiltiesisko atbildību nav apdrošinājis, ir jāatsaucas uz Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 51.pantu. Tā pirmā daļa noteic:  apdrošinātāji izveido un Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs administrē Garantijas fondu. Šī fonda mērķis ir nodrošināt apdrošināšanas atlīdzības izmaksu to zaudējumu segšanai, kas nodarīti šajā normā uzskaitītajos gadījumos, tostarp, ja zaudējumi nodarīti ar transportlīdzekli, kura īpašnieks savu civiltiesisko atbildību nav apdrošinājis. Tādējādi šādi zaudējumi tiek segti no Garantijas fonda, kuru administrē Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas