E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30415
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
10
10

Vai var piemērot līguma pirmstermiņa izbeigšanas maksu

J
jautā:
09. septembrī, 2023
Oļegs

Noslēdzu līgumu ar SIA “Enefit” par elektrības piegādi bez termiņa nosacījumiem. Līgumu noslēdzu elektroniski. Parādu nav. Pēc trijiem mēnešiem izlēmu slēgt līgumu ar citu uzņēmumu, par ko paziņoju SIA “Enefit” mēnesi iepriekš. Šodien saņēmu kārtējo rēķinu, kurā par “pirmstermiņa atteikšanos” no līguma man piemērots 300 eiro liels sods. Vai tas ir likumīgi, un ko darīt?

A
atbild:
15. septembrī, 2023
Pauls Vasks
jurists

Elektroenerģijas tirdzniecību un piegādi mājsaimniecībām regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 50 “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi”. Noteikumi paredz, ka elektroenerģijas piegāde mājsaimniecības lietotājam notiek saskaņā ar elektroenerģijas tirdzniecības līgumu (30. punkts). Noteikumi ietver detalizētu uzskaitījumu par elektroenerģijas tirdzniecības līgumā iekļaujamo informāciju, tostarp līguma darbības termiņu, elektroenerģijas tirdzniecības periodu, līguma pirmstermiņa izbeigšanas kārtību u. tml. (22. punkts).

Noteikumi vispārīgi paredz elektroenerģijas tirgotāja tiesības līgumā iekļaut un pieprasīt maksu par līguma pirmstermiņa izbeigšanu. Tiesa gan, noteikumi paredz papildu nosacījumus, kas regulē šīs maksas piemērošanas kārtību. Proti, noteikumu 32. punkts paredz: ja līgumā noteiktais elektroenerģijas tirdzniecības periods pārsniedz divus gadus, tad maksu par līguma pirmstermiņa izbeigšanu vai tirdzniecības noteikumu grozīšanu var piemērot tikai pirmajos divos šī tirdzniecības perioda gados. Punkts turklāt ietver atrunu: ja tirgotājs maina līguma nosacījumus elektroenerģijas tirdzniecības perioda pirmajos divos gados, tad lietotājs ir tiesīgs izbeigt elektroenerģijas līgumu bez līguma pirmstermiņa izbeigšanas maksas piemērošanas. Visbeidzot punkts nosaka: slēdzot elektroenerģijas tirdzniecības līgumu ar mājsaimniecības lietotājiem, tirgotājs ir tiesīgs slēgt līgumu ar lietotāju tikai tad, ja līguma nosacījumi nav atšķirīgi no lietotājam pirms līguma slēgšanas izsniegtā piedāvājuma nosacījumiem.

Aicinām jūs patstāvīgi pārbaudīt, vai saskaņā ar noteikumiem nav konstatējami apstākļi, kas personu atbrīvo no maksas par līguma pirmstermiņa izbeigšanu. Tāpat ieteicams apspriesties ar attiecīgo elektroenerģijas tirgotāju par piemērotās maksas segšanas kārtību, apmēru u. tml. Ja jums rodas šaubas par piemērotā maksājuma likumību, to ieteicams izvērtēt arī Patērētāju tiesību aizsardzības likuma ietvaros. Šī likuma 3. pants paredz, ka patērētāja tiesības ir pārkāptas, ja līguma noteikumi ir netaisnīgi. Par netaisnīgiem līguma noteikumiem saskaņā ar šo likumu uzskatāmi noteikumi, kas uzliek patērētājam, kurš neizpilda vai nepienācīgi izpilda līgumsaistības, neproporcionāli lielu līgumsodu vai citu kompensāciju par līgumsaistību neizpildi vai nepienācīgu izpildi salīdzinājumā ar līgumsaistību neizpildīšanas vai nepienācīgas izpildīšanas radīto zaudējumu vai ņemot vērā citus apstākļus (6. panta trešā daļa). Patērētāju tiesību aizsardzības likuma un citos normatīvajos aktos noteikto patērētāju tiesību aizsardzības uzraudzību un kontroli īsteno Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Ja jautājuma uzdevējs ar elektroenerģijas tirgotāju nespēj atrisināt domstarpības par līguma pirmstermiņa maksas piemērošanu un apmēru un rodas aizdomas par netaisnīgiem līguma noteikumiem, tad persona tiek aicināta vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā ar lūgumu par juridiskās palīdzības sniegšanu.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 300 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas