E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30299
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja vecāks nepilda pagaidu lēmumu par uzturlīdzekļiem

J
jautā:
24. augustā, 2023
Anita

Civilprocesā prasītājam tika apmierināts pagaidu noregulējums par uzturlīdzekļiem pret atbildētāju 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas jeb 186 eiro līdz galīgajam tiesas spriedumam. Ja atbildētājs atsakās pildīt minēto noregulējumu un nemaksā, kā rīkoties prasītājam? Vai veidojas parāds? Kā bērnam tiek nodrošināti uzturlīdzekļi, kas ir jāmaksā atbildētājam? Vai ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda vai zvērināta tiesu izpildītāja starpniecību? Vai bērns līdz tiesas spriedumam paliek bez atbildētāja uzturlīdzekļu daļas?

A
atbild:
25. septembrī, 2023

Civilprocesa likuma 238.1 panta septītā daļa noteic, ka tiesa vai tiesnesis izskata puses lūgumu un pieņem lēmumu mēneša laikā no lūguma saņemšanas dienas. Lēmums izpildāms nekavējoties. Lēmums zaudē spēku, kad lietā stājas spēkā spriedums vai kad tiek pieņemts cits lēmums, izņemot gadījumu, kad nolēmums izpildāms nekavējoties.

Tas nozīmē, ka pagaidu lēmuma neizpilde, tāpat kā tiesas lēmuma neizpilde, dod prasītājam tiesības saņemt tiesā izpildrakstu un vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja pagaidu uzturlīdzekļu piedziņai. Attiecīgi zvērināts tiesu izpildītājs uzsāk piespiedu pagaidu uzturlīdzekļu piedziņu. Ja atbildētājs to neveic, kopējais uzturlīdzekļu parāds palielināsies.

Tiesu izpildītāju saraksts ir pieejams šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas