E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30052
Lasīšanai: 2 minūtes

Kur vērsties, ja ir neskaidrības, vai laulība tika šķirta

J
jautā:
30. jūlijā, 2023
Aivars

Vairāk nekā pirms 20 gadiem Daugavpils cietumā noslēdzu laulību. Ar sievu laulībā nodzīvojām apmēram piecus gadus. Mēs dzīvojām Tallinā. Tallinas tiesā laulība it kā tika šķirta. Tagad gribēju sarakstīties ar sievieti Rīgā, taču nevarēju to izdarīt, jo mana laulība nav šķirta. Braucu uz Igauniju, lai tur, kur dzīvoju ar bijušo sievu, noskaidrotu, kā tas var būt. Tomēr, aizbraucot uz bijušo dzīvesvietu, konstatēju, ka mājas tur vairs nav. Es nezinu, kā varu atrast savu bijušo sievu, es neprotu ne igauņu, ne angļu valodu, lai nokārtotu šķiršanos. Esmu 2. grupas invalīds. Kur man vērsties un kā rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
18. augustā, 2023

Ja laulība šķirta, izsniedz izziņu par laulības reģistrāciju ar atzīmi par laulības šķiršanas faktu. Pieprasīt izziņu ir iespējams elektroniski portālā Latvija.lv. Ziņas par jūsu sievu un laulības šķiršanu Igaunijā jūs varat pieprasīt Igaunijas vēstniecībā Rīgā, kontakti ir pieejami šeit.

Ja laulība nav šķirta, jums ir tiesības Latvijā sniegt pilsētas (rajona) tiesā (pēc savas dzīvesvietas) laulības šķiršanas pieteikumu (atbilstoši Civillikuma 69. un 70. pantā noteiktajam). Laulības šķiršanas pieteikumu var iesniegt viens laulātais, bet dokuments jāiesniedz divos eksemplāros un tam jāpievieno laulības apliecības oriģināls, dokumenti, kas pamato apstākļus, kādēļ tiek prasīta laulības šķiršana. 

Latvijas Republikas tiesu kontakti ir pieejami šeit.

Tiesa vai tiesnesis, ievērojot fiziskās personas mantisko stāvokli, pilnīgi vai daļēji atbrīvo to no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos, kā arī atliek valsts ienākumos piespriesto tiesas izdevumu samaksu vai sadala to termiņos (atbilstoši Civilprocesa likuma 43. panta otrajā punktā noteiktajam).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 279 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas