E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29951
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu parāda dzēšana UGF caur tiesu izpildītāju

J
jautā:
19. jūlijā, 2023
Janis

Labdien! Jautājums par uzturlīdzekļu parādu. Man ir iekrājies liels uzturlīdzekļu parāds pie ZTI. Protams, ar visām no tā izrietošajām sekām – bloķēti konti, liegumi. Vai pastāv iespēja maksāt pamatsummu UGF un paralēli dzēst parādu pie ZTI? Vai ir jādzēš parāds pie ZTI un tikai tad es varēšu maksāt UGF?

A
atbild:
17. augustā, 2023

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumu uzturlīdzekļu izmaksa no garantiju fonda ir iespējama divos veidos: administratīvā procesa kārtībā (bez tiesas nolēmuma vai vienošanās par uzturlīdzekļu izmaksu) vai, ja tika noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļu izmaksu, vai pastāv tiesas nolēmums.

Ja uzturlīdzekļu izmaksa notiek administratīvā procesa kārtībā, tad saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. panta astoto daļu, ja parādnieks lēmumu nepilda labprātīgi vai nav noslēdzis ar Fonda administrāciju vienošanos par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un par tiem aprēķināto likumisko procentu maksājumus Fonda administrācijai, Fonda administrācija Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā sagatavo izpildrīkojumu un iesniedz to izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas mājaslapā ir norādīts –, ja uzturlīdzekļu izmaksa tiek veikta bez tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu (administratīvā procesa kārtībā) vai ja nav izpildu lietas pie ZTI, tad parādniekam ir pienākums izdarīt uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas kontā.

Savukārt, ja vecāku starpā tika noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļu izmaksu vai ir tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu, kuru vecāks nepilda, saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 12. panta trešo daļu, sākot ar dienu, kad uzsākta uzturlīdzekļu izmaksa no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, parādniekam ir pienākums izdarīt uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus tā zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā, kura lietvedībā atrodas attiecīgā izpildu lieta par uzturlīdzekļu piedziņu.

Ja parādniekam ir izpildu lieta pie zvērināta tiesu izpildītāja, parāds tiek dzēsts caur zvērinātu tiesu izpildītāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 119 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas