E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29924
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Likums neparedz procedūru, kā atteikties no uzturlīdzekļiem

J
jautā:
17. jūlijā, 2023
Santa

Labdien! Ar bērna tēvu esam šķīrušies tiesas ceļā. Caur tiesu tika nolemts, ka bērna tēvs maksās valstī noteiktos minimālos uzturlīdzekļus, taču, laikam ejot, redzu, ka bērna tēvu nekas cits nesaista ar bērnu kā tikai uzturlīdzekļi. Viņi nav redzējušies jau četrus gadus, nepastāv komunikācija. Es vēlētos turpmāk atteikties no bērna tēva uzturlīdzekļiem. Kā to juridiski var izdarīt?

A
atbild:
17. augustā, 2023

Civillikuma 179. pantā ir noteikts, ka vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Civillikums neparedz procedūru, kādā veidā vecāks varētu atteikties no otra vecāka uzturlīdzekļu saņemšanas bērna uzturēšanai. Bērna vecāks pilda savu pienākumu, kas tika uzlikts saskaņā ar tiesas spriedumu.

Ja abas puses tam piekrīt, vecāks, kurš saņem uzturlīdzekļus, var sagatavot iesniegumu, ko var sastādīt brīvā formā, par to, ka vecāks atsakās no otra vecāka uzturlīdzekļiem. Abām pusēm iesniegums ir jāparaksta.

Pretējā gadījumā var rasties situācija, ka vecāks, kurš maksā uzturlīdzekļus, nevēlas atteikties no savu pienākumu pildīšanas, savukārt otrs vecāks vienpusējā kārtībā nolemj atteikties, taču vēlāk vēršas tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 119 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas