E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29885
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Termiņuzturēšanās atļauja Baltkrievijas pilsonim

J
jautā:
13. jūlijā, 2023
Veronika

Labdien! Vai pēc laulības šķiršanas Latvijā Baltkrievijas pilsonim ar termiņuzturēšanās atļauju Latvijā ir tiesības palikt valstī? Vai kopīgi bērni (Latvijas pilsoņi), īpašums un/vai pastāvīgs darbs var būt pamats termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšanai?

A
atbild:
21. jūlijā, 2023

Ja tiek šķirta laulība Baltkrievijas pilsonim ar Latvijas pilsoni un termiņuzturēšanās atļauja bija izsniegta uz laulību pamata, uzturēšanās atļauja tiks anulēta.

Imigrācijas likuma 4. panta pirmās daļas 2. punktā ir noteikts, ka ārzemnieks ir tiesīgs ieceļot un uzturēties Latvijas Republikā, ja viņam ir derīga vīza, Latvijas Republikas izsniegta uzturēšanās atļauja vai Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja uzturēšanās atļauja. Tādējādi, ja uzturēšanās atļauja tiks anulēta un Baltkrievijas pilsoņa rīcībā nebūs ne vīzas, ne izsniegtas derīgas uzturēšanās atļaujas uz kāda cita Imigrācijas likumā norādītā tiesiskā pamata, šim Baltkrievijas pilsonim no Latvijas būs jāizceļo un dokumenti jaunas uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai jāiesniedz Latvijas Republikas vēstniecībā ārvalstī.

Lai uzturētos Latvijā, Baltkrievijas pilsoņiem ir jāņem vērā, ka 2022. gada 24. septembrī stājās spēkā 2022. gada 22. septembra likums “Grozījumi Imigrācijas likumā”, kur Imigrācijas likums tika papildināts ar 23.1 panta pirmo daļu, kurā noteikts, ka Krievijas Federācijas pilsoņiem un Baltkrievijas Republikas pilsoņiem ir tiesības pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju tikai šā likuma 23. panta trešajā, sestajā un septītajā daļā un 23.1 panta trešajā daļā  minētajos gadījumos.

Konkrētajā gadījumā persona var pieteikties termiņuzturēšanās atļaujai saistībā ar darbu vai ģimenes apvienošanu, ja tiesa bērnu dzīvesvietu nosaka pie konkrētā Baltkrievijas pilsoņa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas