E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29714
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts pārvaldes amatpersonas (darbinieka) individuālās mēnešalgas noteikšana

J
jautā:
18. jūnijā, 2023
Lija

Manā darba vietā (valsts pārvalde) 2022. gadā ir ieviesta jauna mēnešalgas noteikšanas kārtība. Lai noteiktu jaunās mēnešalgas apmēru, darbinieki tika izvērtēti, un uz tā pamata tika izstrādāti grozījumi darba līgumos. Darbinieki netika iepazīstināti ar izvērtēšanas rezultātiem, viņiem tikai iedeva parakstīt darba līguma grozījumus. Darba devējs uzskata, ka “darbinieks par viņam noteikto individuālās mēnešalgas līmeni savu piekrišanu vai nepiekrišanu realizē, parakstot darba līgumu vai tā grozījumus, kur ir norādīts gan mēnešalgas līmenis, gan tam atbilstošā likme”. Ņemot vērā, ka darbinieks nebija iepazīstināts ar savu izvērtēšanu, viņš nevarēja uzzināt, vai ir korekti izvērtēts, kā arī piekrist vai nepiekrist kļūdainai izvērtēšanai / informēt personāla daļu par nepieciešamajām korekcijām. Beigās darbinieks parakstīja grozījumus darba līgumā, saskaņojot tikai jauno mēnešalgas apmēru un paliekot neziņā par to, vai visa informācija par viņu ir ņemta vērā. Pamatojoties uz iepriekšminēto, lūdzu atbildēt man uz šiem jautājumiem: 1. Vai darbinieku izvērtēšanai un jaunas mēnešalgas noteikšanai jābūt sagatavotam un apstiprinātam protokolam? Kāds Latvijas normatīvais dokuments šo nosaka? 2. Vai darbiniekus ir nepieciešams personīgi iepazīstināt ar savu izvērtēšanas protokolu, pamatojoties uz kuru tiks noteiktas jaunās algas un tiks veikti grozījumi darba līgumos (līdzīgi kā darba devējs katru gadu veic ikgadējo darba izpildes izvērtēšanu un iepazīstināšanu ar rezultātiem, ikgadējo “Darba izpildes novērtēšanas protokolu”)? Kāds Latvijas normatīvais dokuments šo nosaka?

A
atbild:
29. jūnijā, 2023
Valsts kanceleja
Eva Bērze, Komunikācijas departamenta konsultante

Normatīvais regulējums neparedz iestādes pienākumu sagatavot protokolu par mēnešalgas noteikšanu. Kārtību, kādā tiek noteikta individuālā mēnešalga, nosaka pati iestāde.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 361 “Noteikumi par valsts institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu un tās noteikšanas kārtību, kā arī par profesijām un specifiskajām jomām, kurām piemērojams tirgus koeficients” 7. punktu amatpersonas (darbinieka) individuālās mēnešalgas apmēru atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 3. pielikumam nosaka iestādes vadītājs vai viņa pilnvarota amatpersona, ņemot vērā darbinieka kvalifikāciju un kompetences, darba snieguma līmeni un regulāro darba apjomu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas