E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29540
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai kaimiņu trokšņošana uzskatāma par sīko huligānismu

J
jautā:
25. maijā, 2023
Lidija

Labdien! Vēršos pie jums pēc konsultācijas. Man blakus atrodas kaimiņmājas žogs: tas jāmaina, jo ir vecs un izgāzies. Dēļi žogam vietām izkrituši, žoga posmi vietām sapuvuši. Tas briesmīgais žogs arī pieder kaimiņam (mēs žogu netaisāmies mainīt, jo neesam to uzstādījuši). Blakus mājā dzīvo īrnieki ļoti kuplā skaitā, nav vienas ģimenes locekļi. Uzvedība ir trokšņaina, un, lai mēs viņus neredzētu, īrnieki nostiepuši trosi diezgan lielā augstumā un uzklājuši biezo melno plēvi, apmēram metra attālumā no žoga. Lai mēs neredzētu, kā izklaidējas īrnieki (skaļa bļaustīšanās, zviegšana, lieto alkoholu, klausās skaļu mūziku). Patīk regulāri nodarboties ar grilēšanu, regulāri tiek pasūtīta kubula. Īrnieki uzskata: ja ir aizklājuši priekšā plēvi, tad nav redzami. Bet viņi nedomā par skaņu un smaku. Vai īrnieki tā drīkst rīkoties, pat nepajautājot mūsu piekrišanu? Tā plēve pirmām kārtam bojā vizuālo skatu, kā arī vēja dēļ rada nepatīkamas skaņas un aizsedz skatu no mūsu loga, līdz ar to istabā ir tumšs. Kā mums rīkoties?

A
atbild:
02. jūnijā, 2023
Sandis Zellis
jurists

Ja kaimiņi regulāri trokšņo, tad iespēju robežās šo jautājumu ar trokšņotājiem vajadzētu izrunāt. Ja pārrunas nelīdz un troksnis turpinās, tad jums ir iespēja ziņot policijai. Vienlaikus jāatceras, ka trokšņošana tiešā veidā nav aizliegta, taču trokšņotājus var saukt pie atbildības par sīko huligānismu. Savukārt, lai konstatētu sīko huligānismu, jākonstatē necieņa pret sabiedrību vai bezkaunīga rīcība, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru. Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valodas lietošanas jomā 11. pants noteic, ka par sabiedriskās kārtības traucēšanu, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot personu mieru, iestāžu, komersantu vai citu institūciju darbu vai apdraudot savu vai citu personu drošību (sīkais huligānisms), piemēro naudas sodu no 70 līdz 500 eiro.

Jautājumā par necaurspīdīgās plēves uzklāšanu jums jāvēršas savas pašvaldības būvvaldē, lai tā izvērtētu iespējamo pārkāpumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas