E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29098
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Īpašnieka datu noskaidrošana

J
jautā:
06. aprīlī, 2023
Kristīna

Kādā veidā personas, kuras meklē meža īpašniekus (un ierodas personīgi viņu iespējamajās dzīvesvietās), lai pierunātu pārdot mežu vai veikt cirti, var uzzināt ne tikai īpašnieku deklarētās dzīvesvietas adresi, bet arī cita īpašuma atrašanās vietu? Visi īpašumi atrodas tālu viens no otra, un kaimiņiem nav nekādas informācijas par īpašnieku. Turklāt meža īpašums netiek pārdots, īpašnieks neplāno izcirst mežu, sludinājuma vai citas informācijas sociālajos tīklos nav. Vai tā nav personas datu izpaušana trešajām personām? Vai par naudu var nopirkt šādu informāciju?

A
atbild:
18. aprīlī, 2023

Dati par nekustamā īpašuma īpašniekiem ir pieejami valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā, kuras publiska pieejamība ir balstīta uz spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Papildu arī Datu valsts inspekcijas skaidrojums par personas datu apstrādi zemesgrāmatā. 

Savukārt fizisko personu dzīvesvietas dati ir ierobežotas pieejamības informācija saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 5. panta otrās daļas 4. punktu. Tādējādi, ja pie jums vēršas trešās personas ar piedāvājuma izteikšanu saistībā ar jums piederošo mežu, jums ir tiesības pieprasīt no šīm personām, kādā veidā tās uzzināja jūsu dzīvesvietas adresi. Ja saņemtajās atbildēs konstatēsiet prettiesisku personas datu apstrādi, jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā ar motivētu sūdzību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas