E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28993
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Pēc augstskolas absolvēšanas netiek automātiski piešķirta augstāka valsts valodas prasmes pakāpe

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2023
Aleks

Labdien! Man ir jautājums par valsts valodas prasmēm. Esmu Latvijas Republikas pilsonis, bet vidējo izglītību ieguvu mazākumtautību skolā, pēc latviešu valodas valsts centralizētā eksāmena nokārtošanas man tika piešķirta B2 pakāpe. Tagad esmu students augstskolā. Vai pēc bakalaura grāda saņemšanas man automātiski tiks piešķirta augstāka valsts valodas prasmes pakāpe? Vai, ja vakancē tiek norādīta prasība valsts valodas zināšanām C2 pakāpē, man būs jāuzrāda attiecīgais sertifikāts, kas to apliecina?

A
atbild:
28. martā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 157 “Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu, valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi” 7.1. punktā noteikts, ka valsts valodas prasmes pārbaudi var nekārtot persona, kura formālās izglītības ietvaros ir ieguvusi atbilstošu pamatizglītību, vidējo izglītību vai augstāko izglītību latviešu valodā, ko apliecina attiecīgs dokuments.

Tātad, ja jūs iegūsiet augstāko izglītību akreditētā programmā latviešu valodā (programmas īstenošanas valodai jābūt tikai latviešu valodai), tad būsiet atbrīvots no valsts valodas prasmes pārbaudes. Taču tas nenozīmē, ka jums automātiski tiks piešķirts augstāks valsts valodas prasmes līmenis.

Darba sludinājumos bieži vien tiek norādīts amata pienākumu izpildei nepieciešamais valsts valodas prasmju līmenis. Šo līmeņu saturiskais skaidrojums dots minēto noteikumu 12. punktā, savukārt noteikumu Nr. 157 1. pielikums nosaka profesiju grupai (profesijai) nepieciešamo valsts valodas prasmes līmeni un pakāpi. Ja pašlaik jums nepieciešams uzrādīt valsts valodas prasmes sertifikātu, tad pēc atbilstoša augstākās izglītības dokumenta iegūšanas tas vairs nebūs nepieciešams.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas