E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28989
Lasīšanai: 2 minūtes
1
10
1
10

Uzņēmuma līgums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2023
Andris

Vai pašnodarbinātie savstarpēji var noslēgt uzņēmuma līgumu uz nenoteiktu laiku? Ja viens pašnodarbinātais periodiski sniedz pakalpojumus otram pašnodarbinātajam, vai katru reizi ir jāsastāda uzņēmuma līgums? Vai arī var sastādīt vienu beztermiņa līgumu, nenorādot termiņus un samaksu par konkrēto darbu?

A
atbild:
27. martā, 2023

Saskaņā ar Civillikuma 2212. pantu ar uzņēmuma līgumu viena puse uzņemas izpildīt otrai par zināmu atlīdzību ar saviem darba rīkiem un ierīcēm kādu pasūtījumu, izgatavot kādu lietu vai izvest galā kādu pasākumu.

Uzņēmuma līgumam piemērojami noteikumi par darba līgumu (I apakšnodaļa), ciktāl tie nerunā pretim sekojošo pantu noteikumiem.

2179. pants noteic, ka darbs var būt tiklab tāds, kam vajadzīgi galvenā kārtā fiziski spēki, kā arī tāds, kas prasa sevišķu lietpratību, mākslu vai zinātnisku izglītību.

Ja saistības mērķis ir nevis darbs vispārīgi, bet noteikts darba rezultāts, tad līgums par to nav uzskatāms par darba, bet gan uzņēmuma līgumu.

Atbildot uz jūsu jautājumu, paskaidrojams, ka uzņēmuma līgumu var slēgt kā beztermiņa līgumu, taču darbam, kuru paredzēts veikt tā ietvaros, un samaksai par to ir jābūt konkrēti definētam.

Piemēram, uzņēmuma līgums var paredzēt konsultāciju sniegšanu, nosakot konkrētu maksu par sniegto konsultāciju (piemēram, stundas likmi). Konsultāciju apjoms mēnesī vai gadā var būt neparedzams, taču to priekšmetam un cenai ir jābūt atrunātam līgumā.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas