E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28937
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Likums neparedz iespēju atteikties no uzturlīdzekļiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2023
Sigita

Esam šķīrušies jau piecus gadus. Pie notāra tika noslēgta vienošanās, ka bērnam (16 gadi) tiks maksāti uzturlīdzekļi (katru mēnesi noteikta summa), taču pat nezinu, kāda tā ir, jo piecu gadu laikā bērna tēvs maksāja varbūt katru otro mēnesi, tad reizi pusgadā, tāpēc summas atšķiras. Tagad nav maksāts jau no oktobra. Vai man pie notāra ir jāizveido dokuments, ka vēlos atteikties no viņa uzturlīdzekļiem, kuru reāli nav, jo nevēlos, lai bērnam pēc tam nākotnē jāmaksā un jāpalīdz viņam vecumdienās? Dzīvojam ārpus Latvijas, līdz ar to interesē, vai ir iespējams to visu nokārtot tiešsaistē. Paldies!

A
atbild:
17. aprīlī, 2023

Ja vecāku starpā tika noslēgta vienošanās, kurā viens no vecākiem uzņēmās saistības maksāt uzturlīdzekļus, tad šīs saistības viņam ir jāpilda.

Civillikuma 179. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka vecāku pienākums ir uzturēt bērnu, līdz viņš pats spēj sevi apgādāt.

Likums neparedz iespēju, ka vecākam vai pilngadīgam bērnam ir iespēja atteikties no uzturlīdzekļiem. Pienākums sniegt uzturlīdzekļus ir nostiprināts likumā un ir absolūts. Ja viens no vecākiem nemaksā uzturlīdzekļus, otram vecākam ir tiesības tos piedzīt caur tiesu, iesniedzot pieteikumu.

Ja vienošanās pie notāra tika noslēgta par laulības šķiršanu un uzturlīdzekļiem, to nevar atcelt, jo uz tās pamata zvērināts notārs šķīra laulību. Ja vienošanās tika noslēgta tikai par uzturlīdzekļu samaksu, parasti tiek atrunāta uzturlīdzekļu summa, termiņi un maksāšanas kārtība. Šajā gadījumā puses var noslēgt atcēlējlīgumu, ar kuru noslēgtā vienošanās tiks atcelta. Ja vienošanās tika parakstīta pie notāra un notārs apliecināja pušu parakstus, tad puses var noslēgt atcēlējlīgumu privātā kārtībā, piemēram, parakstot to ar drošu elektronisko parakstu.

Jānorāda, ka vienošanās izbeigšana neatbrīvo vecāku no uzturlīdzekļu sniegšanas vismaz valstī noteiktajā minimālajā apjomā, savukārt otram vecākam paliek tiesība piedzīt uzturlīdzekļus caur tiesu.

Ja vienošanās pie notāra tika noslēgta notariālā akta veidā, tad saskaņā ar Notariāta likuma 107.1 pantu uzturlīdzekļu piedziņas process notiek caur zvērinātu tiesu izpildītāju, saņemot notariālu izpildu rakstu pie zvērināta notāra.

Saņemt notariālu izpildu aktu var pie tā zvērināta notāra, pie kura tika noslēgta vienošanās, izmantojot latvijasnotars.lv mājaslapu, ja personai ir drošs elektroniskais paraksts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas