E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28888
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Uzturlīdzekļu starpības piedziņa, ja nav tiesas lēmuma vai vienošanās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2023
Baiba

Vēršos pie jums ar jautājumu par uzturlīdzekļiem nepilngadīgam bērnam. Šobrīd bērnam ir 6 gadi, un mēs saņemam uzturlīdzekļus no UGF. Ņemot vērā minimālā uzturlīdzekļu apmēra kāpumu, ko noteicis Ministru kabinets, vēlējos noskaidrot, vai ir iespējams piedzīt no bērna tēva valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu starpību, turpinot saņemt uzturlīdzekļus no UGF? Vai piedzenamā summas starpība automātiski mainīsies? Maijā bērnam paliek 7 gadi. Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
11. aprīlī, 2023

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. pantu, ja vecāku starpā nav noslēgta vienošanās vai nav spēkā esoša tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu, uzturlīdzekļu saņemšana tiek veikta administratīvā procesa ietvaros. Tas nozīmē, ka Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izmaksā uzturlīdzekļus, pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem Nr. 616 “Noteikumi par uzturlīdzekļu apmēru, ko izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda”. No Fonda izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs nav piesaistīts valstī noteiktajai minimālajai algai un valstī noteiktajam minimālajam uzturlīdzekļu apmēram.

Ja ir nepieciešams piedzīt valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ir jāvēršas tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Ja kopējā uzturlīdzekļu summa par gadu nepārsniedz 2500 eiro, process norit vienkāršotā kārtībā, rakstveida procesā. Tiesai ir jāiesniedz pieteikuma veidlapa, kas ir pieejama šeit.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 14. panta pirmās daļas 14. punktu uzturlīdzekļu saņēmējam ir jāinformē Fonds par spēkā stājušos tiesas spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu, pamatojoties uz kuru Fonds pārtrauc uzturlīdzekļu izmaksu no Fonda līdzekļiem. Ja uzturlīdzekļu saņēmējs laicīgi neinformē par jaunajiem apstākļiem, uzturlīdzekļu saņēmējam ir jāatmaksā visa nepamatoti saņemtā uzturlīdzekļu summa, ko ir izmaksājis Fonds.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas