E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28840
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Uzturlīdzekļu piedziņa pārrobežu lietās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2023
Anna

Bērna tēvs nav maksājis uzturlīdzekļus kopš 2022. gada janvāra, aizbildinoties ar finansiālām grūtībām. Šobrīd rit 15. mēnesis. Vai ir iespējams saņemt iekavēto summu un nodrošināt turpmākus ikmēneša uzturlīdzekļu maksājumus? Bērna un mātes deklarētā dzīvesvieta ir Anglijā. Tēvs 2021. gadā pārcēlās uz dzīvi Latvijā. Laulības šķiršanas apliecībā ir punkts par pienākumiem, kas nosaka arī vismaz minimālo ikmēneša uzturlīdzekļu pārskaitīšanu. Tas tiek pārkāpts jau 15 mēnešus! Paldies!

A
atbild:
11. aprīlī, 2023

Civillikuma 179. pantā ir nostiprināts vecāka pienākums uzturēt savu bērnu, līdz pēdējais spēj uzturēt sevi patstāvīgi.

Ja vecāku starpā tika noslēgta vienošanās, kuras ietvaros bērna tēvs uzņēmās saistības sniegt uzturlīdzekļus bērnam, taču viņš tās nepilda, bērna mātei ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu (par periodu, kurā bērna tēvs nepildīja savas saistības).

Uzturlīdzekļu piedziņas lietā, ja viena no pusēm dzīvo ārzemēs, prasītājs var izvēlēties vai nu iesniegt pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu pēc savas pastāvīgās dzīvesvietas adreses (šajā gadījumā – Lielbritānija), vai pēc atbildētāja dzīvesvietas (Latvija).

Tā kā abas valstis ir ratificējušas Hāgas 2007. gada 23. novembra Konvenciju par uzturlīdzekļu bērniem un cita veida ģimenes uzturēšanas līdzekļu pārrobežu piedziņu, Lielbritānijas kompetentās iestādes lēmums par uzturlīdzekļu piedziņu ir atzīstams par likumīgu un izpildāms arī Latvijā un otrādi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas