E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28784
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kooperatīvās sabiedrības izmaksas par tiesvedībām

J
jautā:
01. martā, 2023
Kristīna

Labdien! Lūdzu sniegt skaidrojumu, vai dzīvokļu īpašnieku kooperatīvā sabiedrība drīkst no saviem līdzekļiem segt savu biedru tiesvedību un juridiskās palīdzības izdevumus, ja tiesvedības ir saistītas ar dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības apsaimniekoto īpašumu un ja tās notiek starp dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības biedriem!

A
atbild:
31. martā, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likumu kooperatīvā sabiedrība ir brīvprātīga fizisko un juridisko personu apvienība, kuras mērķis ir sniegt pakalpojumus tās biedru saimnieciskās darbības efektivitātes paaugstināšanai, un saskaņā ar Kooperatīvās sabiedrības likuma 3. panta pirmo daļu kooperatīvā sabiedrība (turpmāk – sabiedrība) ir juridiskā persona.

Sabiedrība par savām saistībām atbild ar visu savu mantu. Sabiedrība neatbild par tās biedra saistībām. Savukārt sabiedrības biedrs neatbild par sabiedrības saistībām.

Atbilstoši likuma 11. pantam dibināšanas līgumā var norādīt citus noteikumus, kurus dibinātāji uzskata par būtiskiem un kuri nav pretrunā likumam.

Arī šādu informāciju, tostarp informāciju par tiesvedības izdevumiem, biedri saskaņā ar likuma 21. pantu ir tiesīgi saņemt jebkurā ar tās darbību saistītā jautājumā, ja tai nav noteikts komercnoslēpuma statuss. Biedra tiesības uz dokumentu pieejamību paredz likuma 22. pants.

Likuma 66. pants papildus nosaka sabiedrības prasības celšanas kārtību, kas paredz, ka prasību pret dibinātājiem, valdes vai padomes locekļiem vai revidentu sabiedrība ceļ, pamatojoties uz biedru kopsapulces lēmumu.

Sabiedrībai ir pienākums celt prasību pret šā panta pirmajā daļā minētajām personām arī tad, ja to pieprasa biedru mazākums, proti, vismaz viena desmitdaļa sabiedrības biedru.

Lietas kārtošanai biedru kopsapulce ievēlē savus pārstāvjus. Ja prasības celšanu pieprasa biedru mazākums saskaņā ar šā panta otro daļu, tā izraudzītās personas tiek pilnvarotas par pārstāvjiem lietas kārtošanā.

Par zaudējumiem, kas sabiedrībai radušies nepamatotas prasības dēļ, solidāri atbild tie par prasības celšanu balsojušie biedri vai biedru mazākums, kuru rīcībā konstatēts ļauns nolūks vai rupja neuzmanība.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas