E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28720
Lasīšanai: 2 minūtes

Minimālie uzturlīdzekļi ir maksājami, arī esot bērna kopšanas atvaļinājumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2023
Viktors

Sveicināti! Vēlos uzzināt, kā rīkoties situācijā, kad esmu šķīries no vienas ģimenes, kur ir divi kopīgi bērni (dvīņi), pēc tam apprecējos ar citu sievieti, kurai no iepriekšējām attiecībām ir divi bērni, un šobrīd ir piedzimis mūsu kopīgais bērns, tādēļ kā tēvs esmu bērna kopšanas atvaļinājumā. Vai man no sava pabalsta ir jāmaksā uzturlīdzekļi pilnā apmērā, tas ir, 186 eiro par vienu bērnu, viņi man ir divi, tātad 372 eiro mēnesī, ja tas nav iespējams? Kā man rīkoties? Vai ir kāds risinājums? Paldies!

A
atbild:
22. martā, 2023

Saskaņā ar Civillikuma 179. pantā noteikto vecākam ir pienākums uzturēt savus bērnus, līdz viņi paši spēj sevi apgādāt patstāvīgi, kā arī vecākam ir jānodrošina vismaz minimālais uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam, neatkarīgi no vecāka mantiskā stāvokļa.

Citiem vārdiem sakot, minimālie uzturlīdzekļi vecākam ir jānodrošina jebkurā gadījumā, arī tad, ja tiek saņemts pabalsts par bērna kopšanas atvaļinājumu.

Ja vecāks nesniedz uzturlīdzekļus par bērniem, otrs vecāks, ar kuru bērni dzīvo pastāvīgi, var vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā un lūgt uzturlīdzekļu izmaksu no valsts līdzekļiem vai iesniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu.

Abos gadījumos vecāks, no kura piedzen uzturlīdzekļus, paliek par parādnieku, un viņam ir jāpilda uzliktās saistības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas