E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28707
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Sensitīva informācija čekos vai kvītīs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2023
Madara

Labdien! Man ir radies jautājums par sensitīvu informāciju, kas var tikt attēlota VID iesniedzamo attaisnoto izdevumu čekos. Piemēram, čekos ir ietverti veicamo analīžu nosaukumi. Vai šos datus drīkst aizklāt? Ja ne, tad rodas jautājums, vai šī situācija nav pretrunā pacientu tiesībām uz privātumu? Paldies!

A
atbild:
21. martā, 2023

Ministru kabineta noteikumos “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību” noteikts, ka nodokļa maksātāji, kuriem taksācijas gadā ir bijuši izdevumi par izglītību, ārstnieciskajiem pakalpojumiem, ziedojumiem un dāvinājumiem, ziedojumiem un dāvinājumiem politiskajai partijai vai politisko partiju apvienībai un kuri vēlas iekļaut šos izdevumus iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķinā, aizpilda gada ienākumu deklarācijas D4 pielikumu. Šā pielikuma aizpildīšanai jāizmanto attaisnojuma dokumenti, kuri apliecina izglītības, ārstniecisko izdevumu, ziedojumu un dāvinājumu, ziedojumu un dāvinājumu politiskajai partijai vai politisko partiju apvienībai samaksu (piemēram, kvītis, čeki, maksājuma uzdevumi, kredītiestādes rēķinu izraksti).

Lai sniegtu atbildi uz jūsu jautājumu, vai maksājumu apliecinošā dokumentā drīkst aizklāt sensitīvu informāciju, sazinājāmies ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), kurā paskaidroja, ka iesniegtais čeks vai kvīts kalpo kā apliecinājums tam, ka izdevums atbilst Ministru kabineta noteiktajiem attaisnotajiem izdevumiem. Ja informācija par saņemtā pakalpojuma nosaukumu būs aizsegta, VID nevarēs pārliecināties, vai par šiem izdevumiem nodoklis ir jāatmaksā, un par konkrēto čeku vai kvīti cilvēks pārmaksu nesaņems.

“Iedzīvotāju deklarācijās iesniegto informāciju VID rūpīgi aizsargā, apstrādājot to atbilstoši Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasībām un detalizētiem iestādes iekšējiem noteikumiem. Ar šo informāciju strādā tikai tam pilnvarotas VID amatpersonas.

Iedzīvotāji, kuri tomēr nevēlas deklarācijā iekļaut saņemto ārstniecības pakalpojumu nosaukumus, var izmantot daudzu ārstniecības iestāžu piedāvāto iespēju saņemt e-kvīti un ļaut ārstniecības iestādei nodot datus VID. Šādā gadījumā izdevumu atbilstību attaisnoto izdevumu sarakstam apliecina ārstniecības iestāde, un informācijā, ko tā sniedz VID, pakalpojuma nosaukumi nav ietverti,” paskaidro VID.

VID atgādina, ka attaisnoto izdevumu pievienošana deklarācijai ir brīvprātīga, – cilvēks pats var izvēlēties, vai un kurus no saviem attaisnotajiem izdevumiem deklarēt.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 296 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas