E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28595
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Ceļa zīmju uzstādīšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2023
ILZE

Labdien! Vēlos noskaidrot, vai ceļazīmei “apstāties aizliegts” ir jābūt marķētai? Apstājos ar auto zem šādas zīmes, un man piesprieda maksāt naudas sodu. Zīme izskatās nestandarta, paštaisīta, piestiprināta ar dēli pie ēkas sienas, zīmes otrā pusē nav uzlīmes (tādas ir citām zīmēm pilsētā). Ēka ir privātīpašums un atrodas daudzdzīvokļu ēku dzīvojamā zonā. Paldies!

A
atbild:
13. februārī, 2023

Ceļu satiksmes organizāciju dzīvojamās zonās nosaka Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 139.–144. punkts.

Lai veiktu satiksmes organizēšanas kārtības noteikšanu (vai maiņu), kas ir daudzdzīvokļu namu pagalmā (dzīvojamā zonā), ir nepieciešams dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums (par satiksmes organizācijas noteikšanu/maiņu) Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 5. punkta izpratnē.

Ceļu satiksmes likuma 38. pants “Ceļu satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi” noteic, ka satiksmi uz ceļiem organizē ar ceļa zīmēm, ceļa apzīmējumiem, luksoforiem, transporta un gājēju plūsmas nožogojumiem un citiem tehniskajiem līdzekļiem, kas atbilst Latvijā obligāto standartu un citu normatīvu prasībām. Satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu, uzstādīšanu un noņemšanu veic ceļa pārvaldītājs atbilstoši saskaņotajai projekta dokumentācijai vai gadījumos kad nav plānoti būvdarbi un nav nepieciešams būvprojekts, bet ir vēlme uzstādīt ceļazīmes iekšpagalmos, saskaņojumi ir jāsaņem attiecīgajā pašvaldībā (Ceļu satiksmes likuma 38.panta 2.daļa). Ceļa vai teritorijas pārvaldītājs ir atbildīgs par satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu savlaicīgu un noteiktajām prasībām atbilstošu uzstādīšanu un noņemšanu un pastāvīgu atrašanos lietošanas kārtībā, kā arī nodrošina, lai tie būtu salasāmi un pamanāmi gan transportlīdzekļu vadītājiem, gan transportlīdzekļiem, kas aprīkoti ar automatizētām transportlīdzekļa vadītāja palīgsistēmām.

Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 247. punkts nosaka, ka ceļa zīmēm (turpmāk – zīmes) (4. pielikums) jāatbilst standartam LVS 77–1:2016 “Ceļa zīmes. 1. daļa: Ceļa zīmes”, LVS 77-2:2016 “Ceļa zīmes. 2. daļa: Uzstādīšanas noteikumi” un LVS 77-3:2016 “Ceļa zīmes. 3. daļa: Tehniskās prasības”.

Šie standarti nosaka ceļa zīmju formu, krāsu, izmērus, tehniskās prasības un uzstādīšanas noteikumus. 1. daļā ietverta informācija par Latvijā lietotajām ceļa zīmēm, to izskatu un nosaukumiem. 2. daļā minētas katras ceļa zīmju grupas un ceļa zīmes uzstādīšanas prasības. 3. daļa nosaka ceļa zīmju lielumu, formu, izskatu un tehniskās prasības, kas attiecas uz ceļa zīmju izgatavošanu.

Iepazīties ar standartiem var Latvijas Nacionālajā standartizācijas institūcijā “Latvijas standarts”, Krišjāņa Valdemāra ielā 157, Rīgā. Mājaslapas adrese: www.lvs.lv.

Ja jums rodas pamatotas šaubas par attiecīgajā vietā uzstādītās ceļa zīmes likumību, jums ir tiesības vērsties ar iesniegumu VAS “Latvijas Valsts ceļi”. Vienlaikus savus apsvērumus attiecībā uz ceļa zīmes izvietošanas likumību jūs varat minēt, apstrīdot lēmumu par naudas soda piemērošanu.  

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas