E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28532
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai var rasties pienākums maksāt ienākuma nodokli

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2023
Māris

Dzīvoju kopā ar draudzeni, bet oficiāli neesam precējušies. Dzīvojam īres dzīvoklī un visas sadzīves izmaksas sedzam kopīgi, t. i., katru mēnesi viens cilvēks ieskaita konkrētu naudas summu kā savu daļu visu rēķinu segšanai. Vai no šādas ikmēneša naudas pārskaitīšanas dzīvesbiedra kontā var rasties jautājumi vai nepatīkamas situācijas ar VID?

A
atbild:
06. februārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja tiek saņemta nauda no personas, kas nav laulātais, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek 1425 eiro gadā. Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nereglamentē situācijas, kādas var veidoties ar naudas pārskaitījumiem kopīgiem izdevumiem cilvēkiem, kas nav laulātie.

Kopīgi saimniekojot, droši vien iespējams maksājumus veikt tā, lai pašiem nerastos šaubas par iespējamo pienākumu maksāt nodokli. Skaidrojošajā informācijā, kuru saviem klientiem zināšanai apkopo arī kredītiestādes, norādīts, ka, veicot naudas maksājumus, ir korekti jānorāda maksājuma mērķis. Likums nosaka nodokļa atbrīvojumu dāvanām no laulātajiem un radiniekiem līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Citiem ir paredzēts nodoklis ienākumam (izņemot iepriekš minēto neapliekamo summu – 1425 eiro gadā). Ja situāciju neizmanto negodprātīgi un naudas pārskaitījumi patiešām ir rēķinu apmaksai par kopīgiem regulāriem izdevumiem, tas noteikti ir pierādāms arī gadījumos, ja nodokļu administrācijai rastos jautājumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas