E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28486
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Pašvaldības zemes iegāde

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2023
Oskars

Sveicināti! Vēlos nopirkt pašvaldībai piederošu zemesgabalu (0,06 ha ar piešķirtu kadastra numuru). Pašvaldība atbild, ka nevar šo zemesgabalu pārdot, jo uz tā atrodas nereģistrēta būve (realitātē – dzīvojamā ēka, kas celta iepriekšējā gadsimta vidū). Minētajai būvei likumā noteiktajā kārtībā joprojām nav piešķirts kadastra numurs. Pašvaldība atrunājas, ka tas nav viņu pienākums, proti, uz pašvaldībai piekritīgas zemes esošas būves reģistrācija. Lūdzu sniegt skaidrojumu par pašvaldības pienākumiem minētajā situācijā! Pateicos par atbildi!

A
atbild:
25. janvārī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 4. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka atvasināta publiska persona (arī pašvaldība) var atsavināt (pārdot) tikai to atvasinātai publiskai personai piederošu nekustamo īpašumu, kas nav nepieciešams pašai atvasinātai publiskai personai vai tās iestādēm to funkciju nodrošināšanai.

Līdz ar to pašvaldība, izvērtējot faktisko un tiesisko situāciju, pēc savas iniciatīvas var nodot atsavināšanai jebkuru tai piederošu nekustamo īpašumu, kas nav nepieciešams pašvaldībai vai tās iestādēm to funkciju nodrošināšanai.

Saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 4. panta ceturto daļu atsevišķos gadījumos publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt zemes īpašnieks vai visi kopīpašnieki, ja viņi vēlas nopirkt zemesgrāmatā ierakstītu ēku (būvi), kas atrodas uz īpašumā esošās zemes.

Likums arī nosaka iespēju zemesgrāmatā ierakstītas ēkas (būves) īpašniekam vai visiem kopīpašniekiem nopirkt zemesgabalu, uz kura atrodas ēka (būve), vai zemes starpgabalu, kas pieguļ šai zemei. Zemesgrāmatā ierakstītas ēkas (būves) kopīpašniekam ir iespēja arī nopirkt tā zemesgabala domājamo daļu, uz kura atrodas ēka (būve), samērīgi savas ēkas (būves) daļai.

Pamatojoties uz Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 16. punktu un Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 5. panta pirmo daļu, lēmumu par pašvaldībai piederoša nekustamā īpašuma atsavināšanu vai pamatotu atteikumu par atsavināšanas ierosinājuma noraidīšanu var pieņemt pašvaldības dome.

Vairāk par pašvaldības zemes atsavināšanu varat lasīt LV portāla publikācijā “Kā no pašvaldības atpirkt zemi vai būvi”.

Stiprinot Civillikumā noteikto zemes un būves vienotības principu, no 2023. gada 1. janvāra ir stājušies spēkā grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību”, kas paredz, ka pašvaldībai piekrīt tāds patstāvīgs nekustamā īpašuma objekts, kas ir bezmantinieku manta vai bezīpašnieka lieta un ir saistīts ar pašvaldības nekustamo īpašumu, veidojot vienotu īpašumu.

Likums papildināts ar 14. panta piekto daļu: “Ēkas (būves), kas ir bezmantinieku manta vai bezīpašnieka lieta, piekrīt pašvaldībai, ja ēkas (būves) ir patstāvīgs īpašuma objekts un ēkas (būves) uzceltas uz zemes, kas piekrīt vai pieder pašvaldībai. Zemes gabals, kas ir bezmantinieku manta vai bezīpašnieka lieta, piekrīt pašvaldībai, ja uz tā ir pašvaldībai piederošas vai piekrītošas ēkas (būves), kas ir patstāvīgs īpašuma objekts.”

Vairāk par izmaiņām likumdošanā varat lasīt LV portāla publikācijā “Novērš dalītā īpašuma pastāvēšanu starp valsti un pašvaldību”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas