E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28450
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Tikšanās ar bērnu trešās personas klātbūtnē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2023
Aina

Labdien! Esmu lasījusi, ka pastāv iespēja bērna tikšanos īstenot ar saskarsmes personas starpniecību. Ja bērna tēvs astoņus gadus nav piedalījies audzināšanā un bērnam šis cilvēks ir tikpat kā svešs, kā var piesaistīt saskarsmes personu? Kas ar šo vārdu ir domāts? Vai viņš uzrauga sarunu starp bērnu un tēvu? Ievirza pareizajā gultnē? Cik pareizi ir bērnu atstāt vienu pašu ar cilvēku, kurš ir kļuvis svešs? Bērnam ir patēvs.

A
atbild:
30. janvārī, 2023

Saskarsmes tiesības Civillikuma izpratnē ir personu – pirmām kārtām vecāku un bērnu – tiesības uzturēt savstarpējus kontaktus klātienē un neklātienē. Šīs tiesības pirmām kārtām ir bērna tiesības, savukārt vecākiem to izmantošana vienlaikus ir arī pienākums.

Saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību strīdu gadījumā nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu (atbilstoši Civillikuma 182. panta pirmajā daļā noteiktajam).

Kā ir atzinusi tiesa lietā SKC-[H]-2021, “saskaņā ar  Civillikuma 182. panta trešajā daļā noteikto tiesa, ciktāl tas atbilst bērna interesēm, saskarsmes tiesību var ierobežot, turklāt, ja nepieciešams, noteikt, ka ar bērnu drīkst tikties tikai saskarsmes personas klātbūtnē vai bāriņtiesas ieteiktā noteiktā vietā, vai noteikt pienākumu noteiktā laikā kopā ar bērnu ierasties bāriņtiesā. Ja tiesa konstatē, ka ar bērnu drīkst tikties tikai saskarsmes personas klātbūtnē, un puses nevar vienoties par saskarsmes personu vai bāriņtiesa nepiekrīt pušu izvēlei attiecībā uz saskarsmes personu, saskarsmes tiesību īsteno bāriņtiesas pārstāvja vai bāriņtiesas pilnvarotas personas klātbūtnē”.

Kad saskarsme notiek trešās personas klātbūtnē, tikšanās gaita tiek fiksēta saskarsmes fiksācijas veidlapā. Veidlapā tiek fiksēts tikšanās laiks, satikšanās process (bērna un pieaugušo reakcija; kā notika saskarsme, vai izvēlētās aktivitātes atbilda bērna vecumam), drošības līmenis tikšanās laikā (vai tika fiksēts apdraudējums bērnam, un vai saskarsmes personai bija jāiejaucas), atvadīšanās (bērna un pieaugušā reakcija pēc tikšanās). Papildus veidlapā tiek atzīmēts, vai ir vajadzīga citu institūciju iejaukšanās saskarsmē un ko nepieciešamas pilnveidot, kā arī cita būtiska informācija, kas tiek nodota izvērtēšanai bāriņtiesai.

Tātad ar lūgumu noteikt bērna tēvam saskarsmes ierobežojumus jums ir jāvēršas bāriņtiesā pēc bērna dzīvesvietas. Jo tikšanās ar bērnu saskarsmes personas klātbūtnē ir bērna tēva saskarsmes tiesību ierobežojums, kuram ir jābūt attiecīgi pamatotam.

Plašāk par saskarsmes tiesībām un pienākumiem lasiet LV portāla rakstā šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas