E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28335
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Vai slimības pabalsta izmaksa ietekmē personas darba stāžu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2023
Marija

Vai darba stāžā tiek ieskaitīts darbnespējas lapas periods, ja darbnespējas lapu neapmaksā?

A
atbild:
18. janvārī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Zirnīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 5. panta pirmo daļu sociālajai apdrošināšanai ir pakļautas personas, kuras saņem slimības pabalstu. Tātad, lai slimošanas laiks tiktu ieskaitīts personas apdrošināšanas stāžā, slimības pabalstam ir jābūt piešķirtam un izmaksātam.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra slimības pabalstu piešķir par periodu, par kuru izsniegta darbnespējas lapa B. Par izmaksāto slimības pabalsta periodu valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) veic valsts. Slimības pabalsta saņēmējs tiek pakļauts pensiju apdrošināšanai un apdrošināšanai pret bezdarbu. Līdz ar to par slimības laiku reģistrētās VSAOI tiek ņemtas vērā, aprēķinot gan bezdarbnieka pabalstu, gan pensiju.

Jāpiebilst, ka par tādu slimības pabalsta saņēmēju, kurš ir sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuram ir piešķirta valsts vecuma pensija, t. sk. priekšlaikus, kurš ir izdienas pensionārs vai persona ar invaliditāti, valsts speciālās pensijas saņēmējs, pašnodarbinātais vai ārvalstu darba ņēmējs pie darba devēja ārvalstnieka, VSAOI apdrošināšanai pret bezdarbu valsts vairs neveic. Šādam slimības pabalsta saņēmējam valsts turpina veikt VSAOI pensiju apdrošināšanai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas