E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28260
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļi nevar būt mazāki par valstī noteikto minimālo apmēru

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2023
Jānis

Labdien! Vēlējos noskaidrot, ja bērns dzīvo citā valstī kopā ar vienu no vecākiem un iegūst izglītību, bet izglītības līmenis nav skaidrs (nav ne vidējā, ne augstākā, iespējams, tie ir kursi noteiktas profesijas apgūšanai), vai uzturlīdzekļi ir jāmaksā atbilstoši 2023. gadā noteiktajai minimālajai algai, kas ir 620 eiro? Vai uzturlīdzekļus var maksāt saskaņā ar iepriekšējo minimālo algu, kas bija 500 eiro? Vai var pieprasīt dokumentu no izglītības iestādes, lai pārliecinātos, ka vecāks, kurš kopā ar bērnu dzīvo citā valstī, nemānās? Vai uzturlīdzekļi joprojām ir jāmaksā otram vecākam, kurš dzīvo kopā ar bērnu, vai var maksāt pašam bērnam?

A
atbild:
02. februārī, 2023

Civillikuma 179. pants nosaka, ka vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Ja bērnam ir pašam sava manta, bet vecākiem tās nepietiek bērnam nepieciešamo uzturēšanas izdevumu segšanai, šos izdevumus var segt no bērna mantas ienākumiem, ja šo ienākumu nepietiek, var izlietot daļu no bērna mantas, bet vienīgi ar bāriņtiesas atļauju.

Ja vecāku nav vai viņi nespēj uzturēt bērnu, šis pienākums līdzīgās daļās gulstas uz vecvecākiem. Ja vecvecāku mantas stāvoklis ir nevienlīdzīgs, tiesa var noteikt viņiem uzturēšanas pienākumu samērā ar katra mantas stāvokli.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Tiesa pēc prasītāja lūguma nekavējoties pieņem lēmumu par to, kādā apmērā atbildētājam pagaidām, līdz strīda izšķiršanai, jāsedz bērna uzturēšanas izdevumi. Bērna pagaidu uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmēru.

Tas nozīmē, ka vecākam ir jāsniedz vismaz minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kas saskaņā ar 2013. gada 15. janvāra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” ir piesaistīts valstī noteiktajai minimālajai darba algai. Tāpēc vecākam ir jāsniedz valstī noteiktais uzturlīdzekļu apmērs.

Līdz bērna pilngadībai uzturlīdzekļi tiek maksāti vecākam, savukārt pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas uzturlīdzekļi tiek maksāti pašam bērnam.

Vecāks, kas ir arī bērna likumiskais aizgādnis, ir tiesīgs pieprasīt informāciju par savu bērnu no izglītības, medicīnas u. c. iestādēm.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas