E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28160
Lasīšanai: 3 minūtes

Maternitātes pabalsta piešķiršanas nosacījumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2022
Zane

Labdien!
Maternitātes pabalstam ir papildu nosacījumi. To izmaksā arī sievietei, kura:

  • ir atbrīvota no darba vai zaudējusi pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma;
  • ir atbrīvota no darba uzņēmuma likvidācijas dēļ ne agrāk kā 210 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma.

Turklāt sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt vecāku pabalstu, ja viņai par šo bērnu ir piešķirts maternitātes pabalsts.
Ja, piemēram, sievietei 30. decembrī sākas pirmsdzemdību atvaļinājums, bet 1. decembrī viņa ir uzrakstījusi atlūgumu (30 dienas),vai viņai pienākas maternitātes pabalsts un vecāku pabalsts?

A
atbild:
30. decembrī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Maternitātes pabalstu var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā un kura grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ zaudē ienākumus, un kurai ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B.

Lai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, ir jābūt noteiktajam apdrošināšanas jeb kvalifikācijas periodam, kas dod tiesības pabalsta saņemšanai. Proti, obligātajām iemaksām maternitātes apdrošināšanai jābūt veiktām ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma sākuma datums, no kura ir izsniegta darbnespējas lapa B), vai ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Ja uz maternitātes pabalsta pieprasīšanas dienu neesat sociāli apdrošināta, tad ir noteikti papildu nosacījumi, ka tiesības uz maternitātes pabalstu ir arī gadījumā, ja sieviete atbrīvota no darba vai zaudējusi pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma.

Jūsu minētajā gadījumā grūtniecības atvaļinājums sāksies laikā, kad no darba attiecību pārtraukšanas vēl nebūs pagājušas 60 dienas. Tādā gadījumā būs tiesības saņemt maternitātes pabalstu, ja izpildīsies nosacījums par nepieciešamo kvalifikācijas periodu.

Ja topošajai māmiņai ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad viņai par to pašu jaundzimušo ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas