E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28077
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Politika
1
4
1
4

Kā pieprasīt informāciju no iestādes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2022
Olegs

Cik daudz no (pēc Krimināllikuma 170. panta) uzsāktajiem kriminālprocesiem par uzturlīdzekļu nemaksāšanu, kas atrodas izmeklēšanā vairāk nekā trīs gadus, tika apturēti aizdomās turēto izsludināšanas meklēšanā dēļ?

A
atbild:
13. februārī, 2023
Ilona Barkovska
juriste

Informācijas atklātības likuma 5. pantā ir noteikts, kas ir ierobežotas pieejamības informācija. Saskaņā ar šā likuma 5. panta pirmo daļu ierobežotas pieejamības informācija ir tāda informācija, kura ir paredzēta ierobežotam personu lokam saistībā ar darba vai dienesta pienākumu veikšanu un kuras izpaušana vai nozaudēšana šīs informācijas rakstura un satura dēļ apgrūtina vai var apgrūtināt iestādes darbību, nodara vai var nodarīt kaitējumu personu likumiskajām interesēm.

Informācijas likuma 10. panta pirmā daļa nosaka, ka iestāde informāciju sniedz pēc savas iniciatīvas vai privātpersonas pieprasījuma, vai kā augstvērtīgu datu kopu atbilstoši šā panta 2.2 daļā noteiktajam. Šā panta ceturtā daļa nosaka –, ja pieprasītās informācijas kopums ietver arī ierobežotas pieejamības informāciju, iestāde izsniedz tikai to informācijas daļu, kas ir vispārpieejama. Informācijas daļu, kas ietver ierobežotas pieejamības informāciju, izsniedz, ievērojot šajā likumā noteikto īpašo kārtību.

Saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 11. panta ceturto daļu ierobežotas pieejamības informāciju pieprasa rakstveidā. Pieprasot ierobežotas pieejamības informāciju, persona pamato savu pieprasījumu un norāda mērķi, kādam tā tiks izmantota. Ja ierobežotas pieejamības informācija tiek izsniegta, tās saņēmējs uzņemas saistības šo informāciju izmantot tikai tiem mērķiem, kuriem tā pieprasīta.

Ņemot vērā iepriekš norādīto, ja personai ir nepieciešama informācija, kas atrodas izmeklēšanas iestādes rīcībā, persona ir tiesīga iesniegt rakstveida pieprasījumu, norādot tajā nepieciešamo informāciju, pamatojumu savam pieprasījumam un mērķi, kādam informācija tiks izmantota.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas