E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2805
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Nav vienota viedokļa, vai kredīta daļa ietverama uzturlīdzekļu piedziņas lietā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2013
Olga G.

Labdien! Lūdzu palīdziet man ar atbildi uz ļoti mūsdienīgu jautājumu - par hipotēkas kredītu. Diemžēl Civillikumā tas nav pietiekami atspoguļots. Mans jautājums sadalās divās daļās. 1) Hipotēka uz manu vārdu (Zemesgrāmatā arī esmu ierakstīta es) tika paņemta laulībā, pieņemot lēmumu par to kopā ar vīru un, protams, rēķinoties ar divu algu budžetu. Tagad es un mans dēls dzīvojam tajā dzīvoklī un es esmu nobriedusi pieprasīt uzturlīdzekļus bērnam caur tiesu, jo vīrs, ar kuru mēs dzīvojam šķirti jau pietiekošu laiku, nemaksā par bērna uzturu.
Civillikumā teikts, ka, aprēķinot uzturlīdzekļus, jāņem vērā arī mājokļa nodrošināšana bērnam. Līdz ar to, kas ir "mājoklis" likuma izpratnē? Vai vīrs var būt uzstājīgs, lai es pārdodu šo dzīvokli, jo mums diviem ar bērnu tas esot "par šiku" un viņš atsakās to "uzturēt", kaut uzturlīdzekļus es lūdzu bērnam, nevis dzīvoklim. Vai tomēr tā būs apzināta mūsu dzīves līmeņa samazināšana, jo diez vai es varēšu atrast mazāku dzīvokli bez jaunās - jā, nedaudz mazākas - bet hipotēkas.
Vai es varu lūgt tiesu iekļaut procentus par kredītu (nevis kredīta pamatsummu) izdevumos par bērna uzturu - tā paša mājokļa nodrošināšanai, kur mēs dzīvojām laulībā pirms vīrs mūs pameta? Jo, ja es pārdodu šo dzīvokli, vīrs piedāvā kaut ko īrēt, tātad maksāt vējā par svešu īpašumu. Es neredzu šim solim nekādu jēgu, jo īres maksa tikai nedaudz atšķiras no summas, kuru es maksāju par hipotēku tagad.
2) Kā tiks vērtēti mani ienākumi tiesā - vai tie tiks attiecīgi samazināti, ja no algas es maksāju hipotēkas pamatsummu un procentus? Un vai tas tiks ņemts vērā mana mantiskā stāvokļa noteikšanai? Vai tā ir mana "greznība", ņemot vērā visu augstāk aprakstīto? Liels paldies jau iepriekš!

A
atbild:
09. septembrī, 2013
Solvita Cīrule
juriste, ģimenes tiesību speciāliste

Uz Jūsu jautājumu nav iespējams viennozīmīgi atbildēt.

Juristu aprindās ir kardināli pretēji viedokļi par kredītsaistību saistību ar uzturlīdzekļu jautājumu.

Daļa juristu uzskata, ka kredītsaistības ir vecāka atbildība un tām nav sakara ar uzturlīdzekļiem. Tas nozīmē, ka māte, kura dzīvo ar bērnu dzīvoklī divatā un kurai jāmaksā ikmēneša kredīts, piemēram, Ls 300 apmērā, nevar no bērna tēva prasīt, piemēram, Ls 150 kā kredīta bērna daļu.

Taču daļai juristu ir arī pretējs viedoklis - ka var. Līdz ar to ir neiespējami prognozēt, kā uz šo lietu raudzīsies tiesa.

Iesaku jums vērsties pie jurista uz konsultāciju klātienē, lai izvērtētu iespējas kredītmaksājuma pozīciju iekļaut prasības pieteikumā par uzturlīdzekļu piedziņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas